(VIDEO) Tu știi câte deșeuri generează telefonul sau laptopul tău?

Cristian Pocol, Președintele Asociației RESPO, a vorbit în emisiunea „Dimineți cu Georgia” despre deșeurile invizibile, rezultate în timpul producției telefoanelor și a laptopurilor. Acestea reprezintă un pericol pentru planetă – 86 kg de deșeuri invizibile la un telefon de 200 de grame.

În fiecare an, pe mapamond se generează aproape 2 miliarde de tone de deșeuri de diverse tipuri, însă acestea sunt doar cele vizibile și conștientizate de majoritatea populației. Totuși, există o cantitate imensă de deșeuri, așa-zise invizibile, emisă în procesul de fabricație al echipamentelor electrice și electronice, pe care consumatorul final nu o cunoaște și nici nu o percepe. Reprezentanții Asociației RESPO DEEE atrag atenția asupra acestei surse de poluare și recomandă populației să fie mai cumpătată în achiziția de noi produse electrice și electronice.

Puțini știu că smartphone-urile, laptopurile sau tabletele generează deșeuri invizibile în cantități uriașe în procesul de fabricație. Pentru un smartphone ce cântărește 200 de grame se generează 86 de kilograme de deșeuri invizibile, iar, pentru producerea unui laptop, cantitatea deșeurilor generate ajunge la 1200 de kilograme.

În procesul de fabricație al unui laptop se folosesc 240 de kg de combustibil, 22 de kilograme de chimicale, 1500 de litri de apă. Doar un microcip necesită în procesul de producție 16.000 litri de apă, 1,6 kilograme de combustibil și 0,7 kg de chimicale. Producția echipamentelor electronice poluează astfel natura mai mult decât industria alimentară (1 kg carne vită generează 4 kg deșeuri) sau industria textilă (un pantalon din bumbac generează 25 kg deșeuri)

Te-ar putea interesa și

Ultimele articole

Campanii

Vremea

București
cer senin
20.5 ° C
21.1 °
20 °
40 %
3.1kmh
0 %
vin
22 °
sâm
25 °
Dum
28 °
lun
27 °
mar
21 °

Opinii