Ziua Națională a României: Parada de 1 Decembrie 2020/VIDEO

Ziua Națională a României: Parada de 1 Decembrie 2020/VIDEO

Într-un an atipic, nici Ziua Națională nu a făcut excepție: de 1 decembrie, Armata Română a pregătit o ceremonie restrânsă şi fără public, la Arcul de Triumf.  Acum, în 2020 nu au defilat nici militarii, nici aparatele de luptă. Mai mult decât atât, din cauza restricțiilor sanitare, publicul nu a putut să participe la eveniment.

Chiar dacă la Arcul de Triumf au fost cel mult 150 de militari, armata a făcut luni o repetiție generală, astfel încât ceremonia să fie fară cusur. Cu excepția unui detașament restrâns al Regimentului 30 Garda Mihai Viteazu și a fanfarei militare, Ziua Națională nu a fost marcată ca până acum. Și pentru că trăim vremuri tulburi, anul acesta a fost doar o ceremonie militară la care publicul nu a avut acces. Și puținii invitați, chemați să asiste la festivități, în special personal medical și diplomatic, nu au urmărit momentul dintr-o tribună oficială, ci în imediata vecinătate a Arcului de Triumf, cu obligația de a respecta distanța de siguranță.

Prin urmare au fost festivități restrânse la Arcul de Triumf, cu discursul președintelui Klaus Iohannis, dar fără defilarea clasică de trupe și tehnică militară. De asemenea, avioanele de luptă sau transport au fost nevoite și ele să rămână la sol. Evenimentul a durat mai puțin de o jumătate de oră, timp în care circulația rutieră în zona Arcului de Triumf a fost interzisă. La ceremonie au participat preşedintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban și preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc.

Orașul Unirii este în carantină până la miezul nopții

Preşedintele României a declarat că la fel ca în momentele importante care sunt cinstite de Ziua Naţională, în contextul pandemiei de COVID-19 este nevoie de implicarea tuturor, punctând că “uniţi, solidari şi hotărâţi” vom trece cu bine şi peste această perioadă grea. Președintele a depus o coroană de flori și a fost ținut un moment de reculegere în memoria eroilor români căzuţi pe câmpurile de bătălie şi a victimelor virusului SARS-CoV-2 şi au fost trase 21 de salve de tun.

Ceremonii similare au fost organizate și în țară, în special la Alba Iulia. Orașul Unirii este în carantină până la miezul nopții. Cei de la DSP nu au cerut o prelungire a acestei măsuri. La Palatul Cotroceni, de la ora 18:00 sunt  decorate personalităţi civile din domeniul medical care au contribuit la gestionarea epidemiei de COVID-19, cu prilejul Zilei Naţionale a României.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
20.2 ° C
20.6 °
18.9 °
79 %
3.1kmh
0 %
sâm
35 °
Dum
37 °
lun
35 °
mar
31 °
mie
29 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii