29 septembrie – Ziua internațională de conștientizare a risipei alimentare (ONU)

29 septembrie – Ziua internațională de conștientizare a risipei alimentare (ONU)

În fiecare an, pe 29 septembrie, ONU marchează Ziua internațională de conștientizare a risipei alimentare. Organizația se folosește de acest prilej pentru a îndemna oamenii să reducă risipa de alimente și să ajute la demontarea unui paradox – o bună parte din lume aruncă mâncare, iar altă parte din lume suferă din lipsa ei.

Tema din acest an a Zilei internaționale de conștientizare a risipei alimentare este „Opriți pierderile și risipa de alimente. Pentru oameni. Pentru Planetă”.

În contextul zilei, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a emis un comunicat, preluat de Agerpres, prin care „susține inițiativele naționale și europene dedicate reducerii risipei alimentare, prin promovarea consumului responsabil, creșterea gradului de informare a consumatorilor și consolidarea siguranței alimentare, cu scopul de a proteja sănătatea publică și de a contribui la utilizarea sustenabilă a resurselor. De ce contează? Când aruncăm mâncare, nu pierdem doar produsul în sine. Pierdem tot ce a fost nevoie pentru a-l aduce în farfuria noastră: apă, energie, teren agricol, muncă umană, combustibil și timp”, se precizează în comunicat.

Potrivit ANSVSA, „risipa alimentară înseamnă alimente cumpărate și uitate în frigider până când nu mai pot fi consumate, porții prea mari pe care nu le putem termina, produse refuzate doar pentru că nu au forma <<perfectă>> și resturi aruncate fără gândul că ar putea fi refolosite”.

Autoritățile sanitar-veterinare au și câteva sfaturi în vederea reducerii risipei alimentare. Astfel, se recomandă ca mesele să fie planificate astfel încât să se cumpere doar cât este nevoie, iar un prim pas spre un consum mai responsabil este întocmirea unei liste de cumpărături. Apoi alimentele trebuie depozitate corect, frigiderul trebuie să aibă o temperatură de maximum 4°C, iar alimentele perisabile trebuie consumate în timp util.

„Gătește porții potrivite. Învață să măsori cât mănânci tu și familia ta, astfel încât să nu mai rămână resturi. Refolosește inteligent. O friptură de ieri poate deveni o salată azi, legumele care nu mai sunt proaspete pot fi baza unei supe excelente, iar pâinea mai veche se poate transforma în crutoane. Risipa începe acasă, dar tot acolo poate să se oprească”, subliniază ANSVSA.

Instituția a distribuit, pe site-ul său și un material video realizat de Comisia Europeană în legătură cu risipa de alimente de pe continentul nostru.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ploaie moderată
6.1 ° C
7.3 °
5.5 °
86 %
13.9kmh
100 %
vin
11 °
S
13 °
D
15 °
lun
15 °
mar
12 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii