Gabriela Firea: „Am participat cu bucurie la Conferința națională cu tema „Prevenirea abuzului și violenței asupra copilului reflectată în planul de politici public”

Gabriela Firea: „Am participat cu bucurie la Conferința națională cu tema „Prevenirea abuzului și violenței asupra copilului reflectată în planul de politici public”

„Copiii trebuie protejați împotriva oricăror abuzuri sau violențe. Este obligația tuturor instituțiilor statului să gândească politici publice potrivite și să facă o prioritate din asta. Doar așa reușim să creștem o generație sănătoasă, care poate moderniza România”, scrie ministrul Familiei, Gabriela Firea, pe pagina sa de Facebook
„Am participat cu bucurie la Conferința națională cu tema „Prevenirea abuzului și violenței asupra copilului reflectată în planul de politici public” organizată la Palatul Parlamentului de colega mea, senatorul Gabi Cretu, vicepreședintele Federației Internaționale a Comunităților Educative din România. La dezbateri au fost prezenți Bogdan Simion, președintele CES și FONPC, Adrian Bulgaru, directorul Institutului Român pentru Drepturile Omului, Adela Crăciun, vicepreședintele Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități, deputatul Simona Bucura Oprescu, președintele comisiei de administrație publică din Camera Deputaților, senatorul Lucica Muntean, membru al Comisiei pentru muncă, familie și protecție socială, și, nu în ultimul rând, Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna din județul Constanța.
Pentru prima dată în România, politicile pentru familie, tineret și copii sunt un tot unitar. Menirea ministerului pe care-l conduc de aproape un an este sprijinirea familiei, tinerilor și a copiilor în toate aspectele vieții. Avem proiecte clare pentru creșterii natalității și susținerea familiilor din România.
În ce privește politicile publice pentru copiii aceste țări, în acest timp scurt, am lucrat împreună cu toți colegii din minister și ANPDCA, măsuri extrem de importante acum, dar în special pentru viitor. De exemplu, Legea Prevenirii Separării Copilului de Familie, un proiect asumat în PNRR și care va ajunge în curând pe masa Guvernului. Înființăm Observatorul Național al Copilului și implicăm membrii comunităților locale pe a identifica toți copiii aflați în situații de risc pentru că în fiecare localitate va exista o structură comunitară consultativă care va identifica situațiile dificile.
În paralel, am lansat apelul de proiecte pentru rețeaua celor 150 de centre de zi, finanțată cu 50 de milioane de euro prin PNRR. Autoritățile locale au la dispoziție două luni pentru a depune proiectele. Pentru unii copii, un astfel de centru poate face diferența. Știm cu toții că mulți copii abandonează școala sau ajung în grija statului din lipsa posibilităților financiare reduse ale familiilor. Acum, în 570 de localități, 12 orașe și 558 de comune, nu există centre și specialiști.
Lucrăm și la Garanția pentru Copii, instituită la nivel european. Banii vor veni țintit pentru acces la servicii medicale, sociale, educaționale și orice e nevoie pentru e preveni separarea copiilor de familie. La începutul lunii octombrie, Planul de Acțiune privind implementarea Garanției pentru Copii a fost trimis, spre consultare, Comisiei Europene, care și-a exprimat punctul de vedere și, săptămâna viitoare, urmează să fie pus în discuție în cadrul unei întâlniri de validare, la care vor lua parte reprezentanții instituțiilor cu atribuții în domeniul protecției și promovării drepturilor copilului și ai societății civile.
Am prezentat și un proiect important pentru femeile din România, multe dintre ele mame care vor un viitor mai bun pentru copiii lor. Am depus la Parlament, împreună cu președintele Camerei Deputaților și al PSD Marcel Ciolacu, un proiect de lege pentru introducerea cotelor de gen în România. Astfel, asigurăm 30% locuri pentru femei în consiliile de administrație ale companiilor de stat și pe listele electorale de la alegerile locale. Sunt destule exemple de femei de succes în România, deci doamnele pot sprijini bărbații în multe domenii”, conchide ministrul Familiei, Gabriela Firea.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ceață
4.2 ° C
5 °
2.8 °
92 %
2.6kmh
100 %
lun
5 °
mar
7 °
mie
10 °
joi
10 °
vin
11 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii