fbpx

Gabriela Firea, la dezbaterea organizată de Partida Romilor Pro-Europa: „Copiii de origine romă trebuie să aibă aceleași șanse la educație ca toți ceilalți copii”

Gabriela Firea, la dezbaterea organizată de Partida Romilor Pro-Europa: „Copiii de origine romă trebuie să aibă aceleași șanse la educație ca toți ceilalți copii”

Copiii de origine romă trebuie să aibă aceleași șanse la educație ca toți ceilalți copii, a declarat Gabriela Firea, ministru al Familiei și prim-vicepreședintă PSD, care vineri a participat la dezbaterea cu tema „Importanța educației și asigurarea egalității de șanse pentru copiii proveniți din comunitățile de romi – din perspectiva abordării mariajelor timpurii/forțate și abandonul material”, organizată de Partida Romilor Pro-Europa.

„Copiii de origine romă trebuie să aibă aceleași șanse la educație ca toți ceilalți copii. În același timp, problema căsătoriilor timpurii continuă să îi afecteze pe mulți dintre tinerii acestei minorități, care, la adăpostul tradiției, își compromit șansa la un viitor mai bun. O societate democratică, orientată spre progres, este o societate care face eforturi pentru fiecare membru, pentru eliminarea decalajelor care ne pot trage înapoi pe toți”, a declarat ministrul Familiei.
În deschiderea evenimentului, Gabriela Firea i-a felicitat pe cei prezenți în sală.

„Autoritățile statului nu au cum să reușească în aceste demersuri decât împreună cu dumneavoastră și mă bucur că în această sală, pe lângă președinte, pe lângă secretari de stat și alte autorități, sunt doamne care lucrează nemijlocit în întreaga țară în comunitatea romă cu reprezentanții comunității rome ca asistenți educaționali, vocaționali, ca mentori, susținători și mediatori din punct de vedere sanitar, ca mentori, susținători și mediatori din punct de vedere sanitar”, a spus social-democrata.

„Ce poate să știe o fetiță de 10-11 ani despre viață când i se spune în familie că trebuie să renunțe la școală, trebuie să renunțe la vacanță, la prietene, la cărțile specifice acestor vârste, și trebuie să se căsătorească și să devină mamă?”, a întrebat retoric Gabriela Firea.

Ea consideră că astfel de situații sunt „o barbarie”.

„A-ți îndemna, a-ți obliga copilul să se căsătorească la o vârstă fragedă, când nu știe nimic despre viață, când nu și-a finalizat studiile, când nu a demonstrat întreaga capacitate de a explora această lume și de a face alegeri corecte, pentru că despre acest lucru vorbim, de fapt… ne-am născut pe acest pământ, Dumnezeu ne-a creat pentru a fi ființe independente și ființe fericite. Nu putem ajunge la fericire dacă nu avem minimul necesar pentru supraviețuire”, a continuat ministrul.

„Ce șansă de a te scoate din sărăcie, de a te scoate din promiscuitate, de a te scoate din negura necunoștinței o are în situația în care copilul este împins să își formeze o familie la o vârstă prea fragedă? Cum putem rezolva aceste probleme atât de grave, care nu țin de tradiția romă și nu țin de cultura romă? Nu fac parte decât dintr-o lume a obiceiurilor, nicidecum din istorie și din valorile pe care le promovează comunitatea romă”, a mai spus prim-vicepreședinta PSD.

În opinia sa, problema trebuie abordată „de la firul ierbii”.

„Copiii care nu merg la școală, la vârste foarte mici nu merg la grădiniță, nu merg la creșă, nu sunt instruiți, ei sunt cei care se ceartă cu legea când ajung adulți, și atunci cum prevenim aceste fenomene? De la firul ierbii”, a mai afirmat ministrul Gabriela Firea, potrivit B1 TV.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
14.6 ° C
16.6 °
12.1 °
64 %
1kmh
0 %
joi
15 °
vin
23 °
sâm
22 °
Dum
23 °
lun
17 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii