fbpx

Gabriela Firea: Ne pregătim să lansăm Strategia Naţională „Copii protejaţi, România sigură” 2022-2027

Gabriela Firea: Ne pregătim să lansăm Strategia Naţională „Copii protejaţi, România sigură” 2022-2027

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, anunţă că instituţia pe care o conduce se pregăteşte să lanseze Strategia Naţională pentru Protecţia şi Promovarea Drepturilor Copilului „Copii protejaţi, România sigură” 2022-2027, care, potrivit acesteia, apare în condiţiile în care există în continuare în România un număr mare de copii care se confruntă cu sărăcia şi excluziunea socială, relatează News.ro.

Potrivit Gabrielei Firea, Strategia Naţională, care aşteaptă acum ultimele avize, apare în contextul dificil în care, în ciuda unor progrese evidente înregistrate în ultimii ani, există în continuare în România un număr mare de copii care se confruntă cu sărăcia şi excluziunea socială. „Suntem peste media ţărilor europene, cu un procent care nu ne face cinste: 36%, conform datelor EUROSTAT raportate la nivelul anului 2020”.

„Vrem soluţii pentru aceşti copii, soluţii care să vizeze toate domeniile, de la educaţie, sănătate şi asistenţă socială, până la promovarea unei justiţii prietenoase pentru copii, ceea ce înseamnă un sistem de proceduri penale, civile şi administrative care să nu-i inhibe sau să nu-i intimideze şi, în acelaşi timp, să garanteze respectarea tuturor drepturilor lor. De asemenea, insistăm pentru încurajarea participării copiilor la procesele decizionale care îi privesc”, spune Firea.

Ea arată că „avem în faţă un document ambiţios şi va fi nevoie de toată determinarea şi voinţa – inclusiv politică! – pentru a atinge ţintele pe care ni le-am propus”.

„De exemplu, reducerea cu 25% a numărului copiilor afectaţi de sărăcie şi excluziune socială, sprijin cu prioritate pentru copiii în dificultate şi familiile acestora pentru a beneficia de locuinţe sociale, inclusiv sub forma suportării costurilor pentru chirie sau creşterea ratei de cuprindere în educaţia timpurie la cel puţin 25 % pentru copiii de până la 3 ani şi de cel puţin 95% pentru cei între 4 şi 6 ani”, spune ministrul.

Pentru măsurile care urmează să fie implementate, finanţarea va fi asigurată din fonduri europene, inclusiv cele asumate prin PNRR sau din resurse externe oferite de diferite organizaţii din domeniul protecţiei copiilor, precum şi din bugetele instituţiilor responsabile.

Procesul de elaborare a Strategiei „Copii protejaţi, România sigură” a fost coordonat de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie şi a presupus o amplă consultare a ministerelor cu atribuţii în domeniul protecţiei drepturilor copilului, a organizaţiilor neguvernamentale, a structurilor reprezentative ale copiilor şi a altor parteneri internaţionali.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
33.3 ° C
34.9 °
32 °
38 %
3.1kmh
0 %
joi
36 °
vin
37 °
sâm
35 °
Dum
33 °
lun
36 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii