Gabriela Firea: „Violența domestică este o realitate, nimeni nu trebuie să închidă ochii în fața unor asemenea abuzuri”

Gabriela Firea: „Violența domestică este o realitate, nimeni nu trebuie să închidă ochii în fața unor asemenea abuzuri”

Gabriela Firea – ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse – atrage, din nou, atenția asupra violenței domestice, o astfel de tristă realitate neputând fi neglijată. 

Violența domestică este o realitate în România, din păcate, spune Gabriela Firea într-un video, pe pagina sa de Facebook, iar ”violența naște violență și orice formă de violență sau instigare la violență trebuie condamnată, indiferent dacă victima este o femeie sau un bărbat”.

Potrivit ministrului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, sunt cifre îngrijorătoare referitoare la violența domestică, în primele 9 luni ale anului 2022.

  • Circa 70.000 de cazuri de violență domestică, jumătate dintre aceste cazuri fiind înregistrate în mediul rural.

”Peste doar câteva zile, mai exact vineri 25 noiembrie, marcăm la nivel mondial Ziua de luptă împotriva violențelor asupra femeilor.

  • Anunț de pe acum startul unei campanii de conștientizare pentru a atrage atenția publicului asupra acestui fenomen îngrijorător – violența domestică, în special asupra femeilor.
  • Astfel, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, prin Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între femei și bărbați, va derula evenimente în 16 zile de activism, până în 10 Decembrie – Ziua Internațională a Drepturilor Omului.
  • Totul va începe vineri, 25 noiembrie, când marcăm această zi importantă și am invitat toate instituțiile importante ale statului român să-și ilumineze sediile în culoarea portocaliu – culoare dedicată luptei împotriva violenței asupra femeilor, potrivit Organizației Națiunilor Unite. Acesta este și motivul pentru care astăzi mă adresez tuturor purtând această culoare simbolică.

Orice pas este important pentru a atrage atenția asupra acestui fenomen. Cu această ocazie, vreau să reamintesc și telefonul de urgență 0800.500.333 – Helpline dedicat victimelor violenței domestice, discriminări de gen și traficului de persoane. Peste 5.000 de persoane au sunat de la începutul anului”, precizează Gabriela Firea.

Gabriela Firea a oferit informații și despre un document important și extrem de așteptat de toate organizațiile și asociațiile care militează pentru drepturile femeilor din România, respectiv Strategia Națională privind promovarea egalității de șanse și de tratament între femei și bărbați și prevenirea și combaterea violenței domestice pentru perioada 2022 – 2027.

Lucrurile sunt pe ultima sută de metri cu acest document, a transmis Gabriela Firea, precizând și că este convinsă că  ”în foarte scurt timp varianta finală va ajunge pe masa Guvernului”.

”Am avut foarte multe de lucru, au fost modificări importante solicitate de celelalte ministere, dar am primit aproape toate avizele. Doar o instituție, Ministerul Justiției, trebuie să-și dea acordul și sunt foarte optimistă că asta se va întâmpla în următoarele zile. Sunt sigură că până la sfârșitul anului Strategia va fi adoptată.

În paralel, am dezvoltat un ghid privind hărțuirea la locul de muncă. Un document important lucrat de specialiștii ANES cu Institutul Român pentru Drepturile Omului și pe care îl concretizăm împreună cu specialiștii din Ministerul Muncii și îi mulțumesc colegului meu Marius Budăi pentru sprijin.

Hărțuirea sexuală este un fenomen despre care se vorbește mult prea puțin, dar care este prezent în instituțiile publice și companiile private. Chiar am avut în ultimele luni o decizie importantă împotriva statului român într-un proces deschis la CEDO de o angajată a unei instituții de stat. Acest ghid este un instrument important, pe care dorim să-l implementăm în toate instituțiile și care va un sprijin real pentru angajați, dar și pentru angajatori”, a mai declarat Gabriela Firea.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
burniță de intensitate joasă
3.8 ° C
4.4 °
2.8 °
94 %
3.6kmh
100 %
lun
5 °
mar
8 °
mie
9 °
joi
10 °
vin
11 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii