La 47 de ani de la „Marele Cutremur”, Bucureștiul rămâne capitala europeană a riscului seismic, avertizează Gabriela Firea

La 47 de ani de la „Marele Cutremur”, Bucureștiul rămâne capitala europeană a riscului seismic, avertizează Gabriela Firea

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Gabriela Firea avertizează în legătură cu situația gravă în care se află Bucureștiul în cazul unui nou cutremur major, similar celui petrecut în seara zilei de 4 martie 1977. Totodată, fostul primar general atrage atenția asupra lipsei de interes pe care o manifestă actuala administrație pentru continuarea și accelerarea programelor de consolidări ale clădirilor cu risc seismic.

„47 de ani de Marele Cutremur. Aproape 4 ani de când s-a pus lacăt pe programul <<București Trainic>>. Nu a mai fost consolidat niciun bloc pericol public, nu a fost consolidat niciun teatru, niciun spital. Politicienii aflați vremelnic la conducerea Capitalei uită că un seism poate lovi oricând și orice zi în care nu acționează poate costa multe vieți.  Bucureștiul rămâne capitala europeană a riscului seismic, iar bucureștenii din zonele centrale stau cu frică. Este, din păcate pentru bucureșteni, încă o <<reușită>> a actualului primar general. Tot ce am făcut eu și echipa mea a fost aruncat la <<gunoi>>, dus în derizoriu prin manipulări și minciuni”, a notat Gabriela Firea.

„Toate șantierele pe care le-am lăsat în 2020 foarte aproape de finalizare au lacătul pe ușă, la propriu. Proprietarii din acele imobile sunt tot prin alte case, deja de 5-6 ani de când și-au părăsit locuințele și nimeni nu le spune când vor reveni acasă. Ca-n multe alte cazuri, realitatea este total diferită de cea prezentată de Nicușor Dan: programul de consolidări din Capitală este departe de succes, BLOCAT și fără prea multe speranțe pentru viitor. De aproape patru ani, lucrările de consolidare în șantierele începute în perioada 2018-2020 sunt OPRITE! În plus, în ultimii doi ani, nu a fost restaurată NICIO FAȚADĂ, chiar au fost puși la plată proprietarii acolo unde s-au făcut lucrări pe vremea noastră. Scopul a fost unul singur, să fim noi arătați drept vinovați și mincinoși”, a mai scris fostul primar general al Capitalei.

Gabriela Firea a enumerat apoi câteva dintre performanțele administrației pe care a condus-o în raport cu inactivitatea actualei conduceri a Primăriei Capitalei.

„Ce am făcut noi, până în 2020:

  • În mai puțin de trei ani am consolidat 10 clădiri și am lăsat în lucru, în diferite stadii, alte 10 de imobile pericol public. În total douăzeci de clădiri, tot atâtea cât au fost consolidate înaintea mea timp de 28 de ani.
  • Alte peste 150 de clădiri au fost incluse în programul de reducere a riscului seismic și erau în diferite etape preliminare ale procesului, expertizare, proiectare, punere în siguranță, autorizare. S-au făcut expertize tehnice, din fonduri publice sau private, pentru 1 milion de metri pătrați. Am lansat un program de refacere a fațadelor clădirilor din Centrul Capitalei, 15 fiind finalizate doar în 2020 și am deblocat lucrări începute în urmă cu aproape 10 ani, abandonate de constructori!

Doar câteva dintre <<realizările>> lor:

  • Au început cu doi ani mai târziu lucrările la blocul Club A, acolo unde noi am finalizat procedura de achiziție și am semnat contractul în 2020. Evident, că lucrările nu sunt nici pe departe de finalizare.
  • Bugetul AMCCRS pentru anul 2024 este doar 117 milioane, față de anul 2020, în plină pandemie și cu probleme financiare, când am alocat 162,5 milioane de lei.
  • 10 blocuri, mai mici sau mai mari, sunt complet blocate, iar proprietarii care nu se pot întoarce au ajuns să dea în judecată Primăria Capitalei.

Sunt aproape patru ani pierduți și mă doare sufletul când știu cât efort a fost depus în mandatul meu de primar general pentru a recâștiga încrederea bucureștenilor. E foarte greu să convingi proprietarii să-și părăsească locuințele pentru doi-trei ani, iar acum va fi și mai greu.

Nicușor Dan pare că a uitat încă o promisiune din campanie sau nu înțelege ce obligații are!”, a conchis Gabriela Firea.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
16.3 ° C
17.7 °
13 °
55 %
2.1kmh
0 %
sâm
24 °
Dum
26 °
lun
29 °
mar
28 °
mie
17 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii