Sprijin financiar pentru bunicii sau rudele celor care se ocupă de creșterea copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate

Sprijin financiar pentru bunicii sau rudele celor care se ocupă de creșterea copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate

Pachetul legislativ pentru creșterea natalității propus de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, aflat în prezent în circuitul de avizare, prevede acordarea de ajutoare financiare pentru cei care au grijă de copiii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate. Bunicii sau rudele copiilor pot primi 480 de lei lunar. Anunțul a fost făcut de ministrul Familiei, Gabriela Firea, pe pagina sa de Facebook.

„Sprijinim financiar bunicii sau rudele care se ocupă de creșterea copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate cu 480 lei lunar! Propunerea se află în pachetul legislativ pentru creșterea natalității, care se află pe circuitul de avizare”, a anunțat Gabriela Firea.

„Ajutorul propus de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție se adresează persoanelor care-și asumă întreținerea copilului pe perioada absenței părinților, printr-o hotărâre judecătorească”, a mai precizat ministrul Familiei.

Nu mai puțin de „69.000 de copii au părinții plecați la muncă în străinătate și se află în grija rudele până la gradul IV. Dintre ei, 11.500 de copii români au ambii părinți plecați în căutarea unui trai mai bun în afara țării, iar aproape 7.800 de copii au părintele unic susținător al familiei peste hotare. Cei mai mulți au rămas în grija bunicilor sau a altor rude dar există și cazuri în care sunt îngrijiți de vecini sau apropiați. De anul trecut, părinții care merg la muncă în străinătate au obligația să anunțe la primărie în grija cui lasă copiii, înainte cu 40 de zile de plecare.

Am propus modificarea Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, iar indemnizația lunară de sprijin va fi de 0,8 ISR (Indicatorul Social de Referință). Tot atât primesc persoanele sau familiile care au în plasament unul sau mai mulți copii, pentru fiecare copil, suplimentar alocației lunare de plasament”, a mai precizat Gabriela Firea.

Pachetul legislativ pentru creșterea natalității și susținerea familiei este într-un stadiu avansat și urmează să ajungă pe masa Guvernului zilele următoare.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ceață
8.3 ° C
9.9 °
6 °
87 %
7.7kmh
100 %
vin
16 °
sâm
13 °
Dum
13 °
lun
17 °
mar
9 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii