10 iunie, zi de mare sărbătoare: Înălțarea Domnului

Înălțarea Domnului este unul dintre cele 12 mari Prazince Împărătești ale Bisericii. Și după cum o cere datina, Biserica Ortodoxă prăznuiește Înălțarea Domnului în joia din a patra săptămână după Paște. 

În fiecare an, Înălţarea se sărbătorește la fix 40 de zile de la Paşte, fiind o considerată o zi de mare sărbătoare de către toți creștinii.

După 10 iunie, toți creștinii vor înlocui urarea „Hristos a Înviat!” cu „Hristos s-a Înălțat!”, iar răspunsul trebuie să fie “Adevărat s-a Înălțat!”

Înălţarea Domnului mai este cunoscuta si sub numele de Ispas. În această zi, Mântuitorul s-a ridicat la ceruri de pe Muntele Măslinilor. Ziua în care se sărbătorește Înălțarea Domnului este ultima în care se mai mănâncă ouă roșii, până la Paștele viitor.

Datina spune că, în unele zone din țară, se poartă frunze de nuc la brâu, după cum a purtat şi Hristos atunci când s-a Înălțat. Tradiția mai spune că în ziua sfântă a Înălțării, vitele trebuie bătute cu o legătură de leuștean, pentru a fi sănătoase și grase tot anul. Tot de Înălțarea Domnului, se va tăia din vârful cozilor la vaci și bivoli. Firele se vor îngropa într-un furnicar și se va rosti vorba: „Să ne dea Dumnezeu atâția miei și viței câte furnici în furnicar”.

Superstiția spune că nu se dă nimic din casă, în special sare și foc, în această zi, pentru a nu avea parte de pagubă și ceartă pentru restul anului. De Înălțare nu se vor semăna culturi, căci se spune că orice se va cultiva în pământ nu va da roade.

Te-ar putea interesa și

Ultimele articole

Campanii

Vremea

București
cer senin
23.5 ° C
26.1 °
21 °
44 %
0.5kmh
0 %
lun
24 °
mar
15 °
mie
15 °
joi
17 °
vin
22 °

Opinii