Data de 16 octombrie – Ziua Mondială a Pâinii, coincide cu aniversarea înfiinţării Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO), în anul 1945.
Ziua Mondială a Pâinii este sărbătorită în fiecare an pe 16 octombrie, fiind o ocazie de a celebra unul dintre cele mai vechi și mai esențiale alimente din lume. Marcând și Ziua Mondială a Alimentației, această zi este dedicată recunoașterii rolului pe care pâinea îl joacă în alimentația și cultura globală, fiind un simbol al vieții, al ospitalității și al comunității.
Din cele mai vechi timpuri, pâinea a fost mai mult decât un aliment de bază – a devenit un element definitoriu al identității culturale și culinare a popoarelor, prezent în tradiții, sărbători și obiceiuri din întreaga lume, potrivit infocons.ro.
La nivel internațional, Ziua Mondială a Pâinii este promovată de organizații și asociații din domeniul panificației. Scopul acestor activități este de a aduce împreună brutari profesioniști, pasionați și consumatori, pentru a redescoperi valoarea pâinii ca produs al tradiției, dar și al inovației culinare. Prin seminarii și prezentări, se promovează tehnici de coacere sustenabile, diversitatea rețetelor internaționale și importanța ingredientelor de calitate.
Pâinea este unul dintre cele mai vechi alimente obţinute şi transformate de om. De la tărâţe simple la pâine dospită cu drojdie naturală, evoluţia sa reflectă progresul agriculturii, al fermentaţiei, al proceselor tehnologice şi gastronomice.
De-a lungul istoriei, pâinea a fost mai mult decât hrană: a fost simbol al ospitalităţii, al prieteniei, al credinţei şi al vieţii.