24 februarie: Sărbătorim Dragobetele, Zeul Dragostei la români

24 februarie: Sărbătorim Dragobetele, Zeul Dragostei la români

Zeul Dragostei la români este celebrat pe 24 februarie: Dragobetele, Fiu al Babei Dochia, după o veche legendă românească. Dragobetele sau Cap de primăvară, bărbat chipeş, neastâmpărat, năvalnic…

În societatea modernă, de consum, în care trăim, Dragobetele n-are restaurante de lux, n-are lenjerie intimă din dantelă roşie fină, n-are teiubesc@la_nebunie.com, n-are “will you be my Valentine”. N-are. Atunci, ce are? Are farmec!

Legenda din popor spune că, atunci când îl vedeau, femeile cădeau în mrejele lui precum muştele. O ipoteză este aceea că numele “Dragobete” vine din cuvintele dacice “trago” – ţap (mai târziu a devenit “drago”) şi “bete” – picioare (ca în latină – pedes).

Țapul simbolizează la români puterea de procreare, libidoul şi fecunditatea! Năvalnicul se celebrează la 24 februarie, dar în unele zone ale ţării se serbează la 28 februarie sau la 1 martie. În vechime, la sate, de Dragobete începea hârjoana: fiecare băiat fugărea o fată, iar ea se lăsa prinsă de cel pe care îl plăcea şi chiar se logodea cu el.

Primăvară egal tinerețe

Astfel, “Dragobetele sărută fetele!” a devenit zicala consacrată în Muntenia, Oltenia, Dobrogea şi Transilvania. Şi azi, în satele din Gorj şi Olt, tinerii necăsătoriţi se întâlnesc de Dragobete, pentru a avea bnoroc în dragoste tot anul.

“Vedeți, toate sărbătorile primăverii, iată, începutul anului, al anului agrar, sunt legate de reprezentări mitice tinere. Dragobetele, un zeu al dragostei pe plaiurile românești, mai târziu, pe 23 aprilie, Sfântul Gheorghe e un tânăr, un cavaler, războinic. După aceea, în mijlocul anului, Sânt Ilie este matur, pentru ca, apoi, încet-încet sfinții sunt văzuți în calendarul popular din ce în ce mai maturi, pentru a deveni, până la sfârșitul anului bătrân, precum în cazul lui Moș Crăciun”, spune etnograful Doina Ișfănoni.

Care mai subliniază că această tradiție a Dragobetelui era pe cale de dispariție, dar în ultimul timp, începe să se revigoreze și datorită mass-media.

Și, nu în ultimul rând, să nu uirăm care este urarea consacrată, din popor, a acestei zile: „Dragobetele sărută fetele!”.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ceață
8.3 ° C
9.9 °
6 °
87 %
7.7kmh
100 %
vin
16 °
sâm
13 °
Dum
13 °
lun
17 °
mar
9 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii