Când vor avea loc alegerile pentru Parlamentul European

Când vor avea loc alegerile pentru Parlamentul European

Următoarele alegeri pentru Parlamentul European vor avea loc între 6 și 9 iunie 2024, potrivit unui proiect de scrisoare a ministrului suedez al afacerilor UE, a cărui țară deține președinția rotativă a Consiliului UE, către președintele Parlamentului, Roberta Metsola.

Scrisoarea explica faptul că, din moment ce statele membre nu au putut să vină cu o decizie unanimă cu privire la data alegerilor, actuala lege electorală a UE stabilește în mod implicit zilele alegerilor la începutul lunii iunie.

„După cum știți, Actul Electoral al UE stabilește că modificarea datelor necesită o decizie unanimă a Consiliului, după consultarea Parlamentului European. Deoarece niciuna dintre datele alternative nu a adunat sprijinul necesar, datele stabilite în Legea electorală a UE se vor aplica”, a spus Roswall pentru Metsola în scrisoare.

Decizia poate aduce unele dificultăți, cum ar fi pentru deputații europeni care vor avea mai puțin timp să se stabilească, să formeze o majoritate de lucru și să ia decizii cruciale cu privire la noua compoziție a Comisiei Europene.

La alegerile din 2019, aproximativ 60% din cei 705 deputați au fost noi în Parlament. În următoarele sondaje, este de așteptat ca mai mult de jumătate dintre parlamentarii UE să fie la primul lor mandat.

Deputații europeni au criticat în mod deosebit legislația electorală a UE, în special din partea Partidului Popular European (PPE) și, respectiv, a Socialiștilor și Democraților (S&D).

Legea este în vigoare din 1976 și a stabilit condițiile pentru primele alegeri directe pentru Parlamentul European din 1979. Cu toate acestea, ea a rămas neschimbată în ciuda mai multor decenii de integrare europeană constantă.

Potrivit unei surse oficiale a unui grup politic al Parlamentului European, alegerea implicită de la începutul lunii iunie va fi deosebit de problematică în Portugalia, deoarece țara va avea săptămâna sărbătoare legală, ceea ce riscă o prezență scăzută la vot.

Cu toate acestea, Consiliul nu a găsit alte alternative la aceasta, deoarece unele state membre au probleme similare în alte perioade.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
19.1 ° C
19.9 °
17.8 °
46 %
4.1kmh
0 %
lun
18 °
mar
16 °
mie
20 °
joi
21 °
vin
13 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii