27 februarie: Azi începe Postul Paștelui

27 februarie: Azi începe Postul Paștelui

Creștinii ortodocși intră, la 27 februarie, în Postul Sfintelor Paști, cel mai aspru și cel mai lung dintre cele patru mari posturi de peste an, rânduite de Biserica Ortodoxă. Pentru creștinii ortodocși, Sfintele Paști vor avea loc, în acest an în 16 aprilie. 

Postul Paștelui începe luni, 27 februarie și durează până sâmbătă, 15 aprilie, inclusiv. Acest post ne amintește de postul de 40 de zile ținut de Mântuitorul înainte de începerea activității Sale mesianice (Luca IV, 1-2), de unde i s-a dat și denumirea de Păresimi, potrivit crestinortodox.ro.

În această perioadă credincioșii care doresc să țină post nu ar trebui să consume alimente de dulce cum ar fi lapte, ouă, unt, brânză sau carne, mai exact produse care conțin proteine de origine animală.

De asemenea, în mai multe zile se ține post negru. În primele două zile, 27 și 28 februarie se ține post complet, adică nu se mănâncă nimic. Cei care nu pot să reziste pot gusta seara puțină pâine și pot bea apă. În săptămâna Patimilor se ține de asemenea post negru, în afara zilei de joi. Miercuri se pot mânca seara, după oficierea Liturghiei Darurilor, pâine și legume.

În perioada Postului Paștelui există și două dezlegări la pește: pe 25 martie, de praznicul Bunei Vestiri și pe 9 aprilie 2023, cu prilejul sărbătorii Intrării Domnului in Ierusalim.

Recomandările nutriționistului

Alimentația în post trebuie aleasă cu grijă, mai ales că organismul are nevoie să se regenereze după consumul preparatelor de origine animală. Sunt câteva greșeli pe care nu trebuie să le facem atunci când alegem produse de post din magazin.

Mihaela Bilic, nutriționist face câteva recomandări despre ce ar trebui să punem pe masă în perioada postului. Alimentele trebuie alese cu grijă, pentru a beneficia de toate proprietățile hrănitoare. Medicul avertizează că trebuie evitate produsele semipreparate din magazine, alegând în schimb preparate simple, făcute în casă.
„Fiți atenți la cantitate! Principiul de bază este să mănânci puțin, cât să supraviețuiești. Obiectivul postului este să experimentezi senzația de foame, nu să te îndopi cu produse vegetale. Evitați consumul de produse semipreparate, ambalate și ultraprocesate! Ca să aveți beneficii pentru sănătate, preparați mâncăruri simple, pe bază de cereale, legume și leguminoase. Evitați prăjelile, produsele de patiserie, tot ce este bogat în soia și grăsimi vegetale. Gătiți ciorbe, tocănițe, ghiveci de legume și multe salate”, explică medicul, potrivit stiripesurse.ro.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
25 ° C
26 °
23 °
75 %
2.1kmh
0 %
sâm
38 °
Dum
37 °
lun
36 °
mar
31 °
mie
27 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii