Cătălin Denciu, medicul erou de la Spitalul Piatra Neamț, a fost premiat de OMS /Video

Cătălin Denciu, medicul erou de la Spitalul Piatra Neamț, a fost premiat de OMS /Video

Cătălin Denciu, medicul erou ce a suferit răni grave în incendiul de la Spitalul Piatra Neamț, în timp ce încerca să-și salveze pacienții, a fost premiat de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a amintit luni, în discursul său din deschiderea adunării generale a acestei organizaţii, de puterea de sacrificiu de care a dat dovadă medicul-erou de la Piatra Neamţ, Cătălin Denciu, şi a anunţat că acesta este premiat de organizaţia internaţională pentru curajul său.

“Medicul Cătălin Denciu este un specialist în terapie intensivă din România. El se afla în tură în noiembrie anul trecut, îngrijind pacienţi cu COVID-19, când un incendiu a izbucnit în spital. Zece pacienţi au murit în incendiu. Încercând să salveze pacienţii, doctorul Denciu a suferit arsuri de gradul trei pe 40% din corp”, a declarat directorul OMS.

“Azi îi vom oferi un premiu pentru a onora serviciul său, sacrificul făcut şi exemplul (pe care l-a oferit)”, a mai declarat directorul OMS despre medicul-erou român, reamintind că astfel de cazuri reprezintă doar câteva exemple dintre milioanele de poveşti despre curaj, suferinţă, disperare, luptă şi triumf ale personalului medical aflat în luptă cu pandemia.

Medicul Cătălin Denciu a spus că primeşte premiul în numele personalului medical din România şi din toată lumea, aflat în linia întâi de luptă, în numele tuturor pacienţilorilor COVID care au cunoscut suferinţele bolii şi în numele famililor personalului medical, potrivit stirileprotv.ro.

10 oameni au pierit pe 14 noiembrie, anul trecut, în incendiul care a devastat secția de terapie intensivă a Spitalului Județean Piatra Neamț. În acea noapte, Cătălin Denciu era de gardă la ATI. A intrat în flacări și nu s-a gândit că-și pune viața în pericol, pentru a scoate cât mai mulți pacienți din foc.

Medicul român de 48 de ani a fost dus cu un avion militar în Belgia, la Spitalul Militar Queen Astrid din Bruxelles, unde i-a fost salvată viața. În urmă cu două luni, Cătălin Denciu a fost transferat la Spitalul Saint Luc, pentru recuperare.

În această vreme, ancheta a demonstrat că secția ATI de la Piatra Neamț nu avea avize de la DSP, hidranții nu funcționau, sistemul de ventilație era inexistent, iar instalația electrică era din anii ’70. Mai mult, electricienii angajați nu aveau avize de la Autoritatea pentru Reglementare în Energie.

Cătălin Denciu a fost, de asemenea, declarat eroul anului 2020 în Belgia.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ploaie ușoară
22.6 ° C
22.8 °
22 °
98 %
5.1kmh
20 %
Dum
24 °
lun
35 °
mar
35 °
mie
37 °
joi
22 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii