Certificatul electronic verde nu reprezintă o condiţionare

Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a declarat miercuri că adeverinţa electronică verde nu reprezintă o condiţionare sau o punere „într-o situaţie defavorizată a celor care nu au vaccin”.

„Eu sper că lucrurile vor intra pe făgaş normal, că vom putea avea acest certificat. Repet, nu este o condiţionare şi nu este o punere într-o situaţie defavorizată a celor care nu au vaccin, pentru că ei pot dovedi că sunt sănătoşi prin aceste mijloace: prin testul PCR şi prin anticorpi”, a spus Anca Dragu.

Plenul Senatului a retrimis, miercuri, Comisiei pentru Afaceri Europene două propuneri de Regulament al Parlamentului European privind cadrul pentru eliberarea, verificarea şi acceptarea adeverinţelor electronice verzi – documente interoperabile de vaccinare, de testare şi de vindecare, în vederea facilitării liberei circulaţii în timpul pandemiei de COVID-19.

Cele două Regulamente îi vizează pe cetăţenii statelor membre UE şi resortisanţii ţărilor terţe a căror şedere sau reşedinţă pe teritoriul unui stat membru este legală în timpul pandemiei.

Preşedintele Comisiei juridice, Iulia Scântei, a explicat pe 11 mai, când Comisia a avizat favorabil cele două propuneri, că prin cele două propuneri de Regulamente se instituie cadrul legal european unitar pentru a avea funcţională o adeverinţă electronică verde, pentru a nu lăsa posibilitatea statelor membre al Uniunii să legifereze în mod separat şi neunitar, condiţii care ar afecta exerciţiul unei libertăţi fundamentale prevăzute în Tratatul Uniunii – libera circulaţie.

Documentul are trei componente: titularul s-a vaccinat (cu ce tip şi numărul de doze), certifică pentru titular că s-a testat în vederea unei călătorii pe teritoriul unui stat membru sau atestă adeverinţa de vindecare pentru cei care s-au vindecat în urma bolii.

Ambele Regulamente vor fi suspendate la finalul pandemiei COVID 19 şi se vor aplica din nou în cazul unei alte pandemii, potrivit Agerpres.

Te-ar putea interesa și

Ultimele articole

Campanii

Vremea

București
cer senin
23.5 ° C
26.1 °
21 °
44 %
0.5kmh
0 %
lun
24 °
mar
15 °
mie
15 °
joi
17 °
vin
22 °

Opinii