Ciocolata, un lux! Analişti: Va deveni din ce în ce mai scumpă, dar nu există încă semne de „distrugere” a cererii

Ciocolata, un lux! Analişti: Va deveni din ce în ce mai scumpă, dar nu există încă semne de „distrugere” a cererii

Se întrevede o criză a ciocolatei la nivel mondial! Preocupările legate de aprovizionarea cu cacao în Africa de Vest, unde se află aproximativ trei sferturi din producţia mondială, au determinat creşterea preţurilor în ultimele luni, scrie CNBC, preluat de news.ro.

Astfel, ciocolata devine din ce în ce mai scumpă! Totuși, cunoscătorii pieței opinează că nu există încă semne de distrugere a cererii, considerând că mai este spaţiu pentru creşterea preţurilor.

În New York, contractele futures de referinţă pentru cacao, ICE, s-au situat miercuri la 6.549 USD pe tonă. Contractul, care a depăşit 6.000 de dolari pentru prima dată luna trecută, a crescut cu peste 57% până în prezent.

În mod oarecum surprinzător, creşterea istorică a preţurilor nu a împiedicat încă cererea globală.

”De obicei, la ceea ce te-ai aştepta atunci când ai orice fel de marfă agricolă, te-ai aştepta să vezi o anumită distrugere a cererii atunci când ai aceste preţuri astronomic de ridicate, dar nu vedem asta la cacao”, a spus Paul Joules, analist pentru mărfuri la Rabobank, care a explicat că s eîntmplă astea pentru că, în cazul ciocolatei, vorbim despre o “achiziţie compulsivă pentru consumatori”.

Ciocolatierul american Hershey, una dintre cele mai mari companii de ciocolată din lume, a emis luna trecută o avertizare privind profitul din cauza creşterii preţurilor pentru cacao. Iar producătorul Reese’s Peanut Butter Cups a declarat pe 8 februarie că preţurile la cacao ar trebui să limiteze creşterea câştigurilor în acest an.

Seceta cauzată de El Niño în cea mai mare parte a Asiei de Sud-Est, India, Australia şi părţi din Africa a alimentat o creştere a preţurilor mărfurilor moi, cum ar fi cacao, zahăr şi cafea, în ultimele luni. Fenomenul El Niño este un model climatic natural care are loc atunci când temperaturile mării din Pacificul de Est cresc cu 0,5 grade Celsius peste media pe termen lung. Acesta poate deschide calea către mai multe furtuni şi secete.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ceață
13 ° C
14.9 °
12 °
87 %
4kmh
40 %
Dum
22 °
lun
23 °
mar
23 °
mie
22 °
joi
25 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii