Consiliul Naţional al Elevilor solicită testarea tuturor elevilor

Cu nici două săptămâni înaintea începerii noului an școlar, Consiliul Naţional al Elevilor solicită testarea tuturor elevilor, „nu doar a celor nevaccinaţi”, pentru a controla cât mai bine epidemia de COVID-19.

Mai mult decât atât, CNE acuză tergiversarea semnării Ordinului comun pentru regulile impuse la început de an școlar de către miniștrii Educației și Sănătății. În plus, CNE cere ca cei vulnerabili elevi să aibă posibilitatea să aleagă din mai multe alternative în locul școlii față în față.cu prezență fizică.„Considerăm inacceptabil faptul că nici până la acest moment Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii nu au semnat ordinul comun care reglementează regulile privind începutul noului an şcolar, deşi ne aflăm la mai puţin de două săptămâni de momentul 13 septembrie. De aceea, solicităm încă o dată predictibilitate în deciziile care privesc sistemul de educaţie, având în vedere că mii de unităţi de învăţământ vor fi nevoite să se pregătească pentru reînceperea cursurilor de pe o zi pe alta”, a transmis CNE într-un comunicat de presă.

Criticile CNE vin după ce ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că Ordinul va fi semnat de el și ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, doar „când CNSU va abilita cei doi miniștri pentru asta”. Documentul a fost publicat miercuri nesemnat, după conferința de presă comună a celor de laa Educație și Sănătate.

“Reiterăm necesitatea testării tuturor elevilor, nu doar a celor nevaccinaţi, astfel încât riscul de răspândire comunitară să se limiteze cât mai mult. De aceea, ştiind că şi persoanele vaccinate pot fi infectate cu COVID-19 şi pot prezenta forme uşoare sau asimptomatice, considerăm esenţial ca autorităţile să asigure testarea tuturor contacţilor direcţi ai persoanei infectate”, se mai arată în comunicatul CNE.

Este “absolut necesar” ca statul să asigure protecţia tuturor elevilor aflaţi în situaţii de risc medical, adică a celor diagnosticaţi cu diverse boli cronice, “nu doar a celor cu afecţiuni asociate imunodepresiei, întrucât actul de vaccinare este unul independent de elev, care depinde în mod direct de acordul explicit al părinţilor”, potrivit aceluiași comunicat.

Te-ar putea interesa și

Ultimele articole

Campanii

Vremea

București
cer senin
20.5 ° C
21.1 °
20 °
40 %
3.1kmh
0 %
vin
22 °
sâm
25 °
Dum
28 °
lun
27 °
mar
21 °

Opinii