Date Eurostat: Cât trăiesc românii și în ce zonă a țării se află cei mai longevivi dintre ei

Date Eurostat: Cât trăiesc românii și în ce zonă a țării se află cei mai longevivi dintre ei

Spaniolii trăiesc cel mai mult din Uniunea Europeană. Speranţa de viaţă este peste media comunitară, potrivit Eurostat. Stilul de viaţă, clima şi genetica sunt principalii factori care influenţează longevitatea. Şi România a înregistrat o creştere spectaculoasă de aproape un an din 2019 şi până acum, însă chiar şi aşa se află pe ultimele 3 locuri din clasament, alături de Letonia şi Bulgaria.

Speranţa de viaţă în Spania este de 84 de ani, peste media europeană de 81, 5 ani. Statistica arată că în general populaţia din zona mediteraneană, Scandinavia şi Europa Centrală trăieşte cel mai mult. Care este secretul longevităţii?

Medicul Raluca Oancea, specialis​t în genetică, susţine că spaniolii au longevitatea în ADN.

Raluca Oancea, medic specialist genetică Madrid: Factorul genetic reprezintă 15-30%, urmat de factorii ambientali şi cei legaţi de un stil de viaţă sănătos.

Populaţia din zona de nord a Spaniei trăieşte cel mai mult, iar în Galicia va fi declarată Blue Zone – aşa cum sunt numite locurile unde trăiesc cele mai multe persoane cu vârsta de peste 100 de ani.

Raluca Oancea, medic specialist genetică Madrid​: În Spania persoane cu peste 100 de ani sunt în jur de 19 mii dintre care 15 mii sunt femei, iar persoane cu vârsta între 95 şi 99 de ani sunt 119 mii dintre care 75% sunt femei.

Există şi un factor hormonal legat de longevitate.

În România speranţa de viaţă este de 76,6 ani, iar studiile arată că cei mai longevivi trăiesc în zona Buzăului, mai exact în localitatea Mânzăleşti., potrivit stiritvr.ro.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
20.3 ° C
21.2 °
19.9 °
52 %
4.6kmh
0 %
mar
24 °
mie
24 °
joi
25 °
vin
27 °
sâm
25 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii