Guvernul a modificat Legea achiziţiilor publice

Guvernul a modificat Legea achiziţiilor publice

Ordonaţa de Urgenţă aprobată de Guvern modifică o serie de acte normative din domeniul achiziţiilor publice şi din cel al construcţiilor, în sensul reducerii timpilor necesari obţinerii avizelor tehnice pentru proiectele de infrastructură rutieră finanţate din PNRR.

Astfel, se introduce posibilitatea ca beneficiarii contractelor să poată plăti direct subcontractorii, furnizorii sau alţi operatori economici, care prestează sau execută lucrări pe şantier. Dacă lucrările nu avansează, constructorii vor fi notificaţi doar de 3 ori înainte de reziliere, după care se poate intra în procedură de licitaţie fără publicare.

Ministrul Transporturilor, vicepremierul Sorin Grindeanu, a declarat că „80% din timpul alocat unui proiect era consumat de birocraţie.”

Totodată, terenurile din proprietatea publică a statului şi din administrarea entităţilor publice se vor transfera în administrarea expropriatorului, odată cu Hotărârea Guvernului prin care este declanşată procedura de expropriere.

Se instituie termenul de 15 zile calendaristice de la depunerea solicitării pentru emiterea certificatelor de urbanism şi a autorizaţiilor de construire şi 10 zile calendaristice pentru emiterea avizelor solicitare prin certificatele de urbanism. Dacă documentaţia depusă nu este completă, aceste entităţi pot face observaţii doar o singură dată, în caz contrar se consideră că documentaţia depusă de beneficiar este conformă şi completă.

 

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
25 ° C
26 °
23 °
75 %
2.1kmh
0 %
sâm
38 °
Dum
37 °
lun
36 °
mar
31 °
mie
27 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii