Interzicerea consumului de tutun de către minori în locuri publice – o nouă inițiativă legislativă

Interzicerea consumului de tutun de către minori în locuri publice – o nouă inițiativă legislativă

Interzicerea consumului de tutun de către minori în locuri publice – printre care drumuri, parcuri, stadioane, unităţi de învăţământ, gări şi aeroporturi, mijloace de transport, reprezintă prevederile unei noi inițiative legislative. În caz contrar, cei depistați riscă amenzi de până la 500 lei.

Actul normativ va intra, mai întâi, în dezbaterea Senatului şi apoi a Camerei Deputaţilor, care este for decizional. „Se interzice consumul de tutun persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani în următoarele locuri publice: drumuri publice, parcuri, stadioane şi terenuri sportive, instituţii culturale, săli de spectacole, instituţii sau unităţi economice, mijloace de transport, autogări, gări şi aeroporturi de stat şi private şi în unităţile de învăţământ public sau privat, precum şi pe o rază de 200 metri în jurul acestora”, se precizează în proiectul amintit.

Iniţiatorii invocă un studiu efectuat de Agenţia Naţională Antidrog care trezește motive de îngrijorare cu privire la consumul de tutun, alcool şi droguri în rândul românilor.

Proiectul, semnat de 29 de deputaţi şi senatori din PSD, PNL şi ai minorităţilor, a fost depus la Parlament și modifică legea nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun.

„De asemenea, văzând legislaţia naţională în domeniul ordini publice, constatăm că legea 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice sancţionează contravenţionale consumul de alcool de către minori, însă această lege şi nici alta nu sancţionează în niciun fel consumul de tutun (fumatul în rândul minorilor). Ca urmare a acestor evidenţe, constatăm că legislaţia din România nu conţine prevederi prin care să fie sancţionat consumul produselor din tutun de către minori şi drept urmare, eforturile autorităţilor, cadrelor didactice şi persoanelor implicate în prevenirea şi combaterea consumului produselor din tutun (fumatului) de către această categorie, sunt lipsite de rezultate”, menţionează iniţiatorii actului ce urmează a fi legiferat, potrivit B1 TV.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer acoperit de nori
2.7 ° C
3.9 °
1.6 °
85 %
1.5kmh
100 %
sâm
6 °
Dum
6 °
lun
5 °
mar
5 °
mie
7 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii