Ministerul Sănătăţii, detalii despre plasarea în carantină a persoanelor care nu sunt vaccinate

Ministerul Sănătăţii, detalii despre plasarea în carantină a persoanelor care nu sunt vaccinate

Ministerul Sănătăţii a oferit detalii despre plasarea în carantină a persoanelor care nu sunt vaccinate anti-COVID şi care nici nu au trecut prin boală în ultima jumătate de an.

Testarea PCR a fost exclusă de la exceptarea carantinei pentru că nu oferă protecție împotriva COVID-19. De asemenea, este mai puţin concludentă în perioada asimptomatică iar în zilele care urmează testării persoanele pot să dezvolte simptome specifice bolii.

”Diferenţa dintre o persoană vaccinată sau care a avut Covid-19 în ultimele 6 luni şi o persoană care nu s-a aflat în niciuna dintre cele două situaţii, constă din lipsa totală a protecţiei faţă de infecţie la cea din urmă.

O persoană total neprotejată are cel mai mare risc de a se infecta. Efectuarea testului PCR în perioada asimptomatică în cazul acestor persoane este mai puţin concludentă, deoarece în zilele care urmează testării, acea persoană poate să dezvolte simptomatologie specifică COVID-19”, transmite Ministerul Sănătății.

La persoanele cu un anumit grad de protecţie, conferită de vaccin sau de trecerea prin boală, posibilitatea îmbolnăvirii este mult redusă, iar ca un rezultat negativ la testarea PCR este mult mai concludent.

Conform oficialilor ministerului, chiar şi în cazurile rare în care şi vaccinaţii şi foştii bolnavi se infectează cu o nouă tulpină, protecţia pe care aceştia o au deja face ca organismul lor să se apere eficient iar contagiozitatea lor să fie redusă, fapt care nu este valabil în cazul persoanelor total neprotejate.

Excepțiile de la măsura carantinării îi vizează pe cei care au de susţinut examene, dacă prezintă rezultatul unui test PCR, dar şi pe angajaţii vaccinaţi din sistemul de apărare sau de ordine publică. Aceștia din urmă trebuie să fie și ei vaccinați anti-COVID-19 și să facă deplasarea în interes de serviciu.

Prevederile CNSU:

– introducerea testului RT-PCR pentru – exceptarea de la măsura carantinei a elevilor/studenților, cetățenilor români sau cetățenilor cu domiciliul sau reședința în afara României care au de susținut examene de admitere ori pentru finalizarea studiilor sau care încep studiile în unități/instituții de învățământ de pe teritoriul țării ori se deplasează pentru activități legate de începerea, organizarea, frecventarea sau finalizarea studiilor, precum și însoțitorii acestora în situația în care sunt minori.

– exceptarea de la măsura carantinei a angajaților sistemului național de apărare, ordine publică şi securitate națională care se întorc în România de la activități desfășurate în interes profesional în afara țării din statele terțe dacă sunt vaccinați ori au trecut prin boală.

– reducerea la 10 zile a duratei de carantinare pentru persoanele vaccinate sau trecute prin  boală care sosesc în România din statele terțe fără test RT-PCR.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
17.7 ° C
19.4 °
15 °
76 %
3.6kmh
0 %
lun
23 °
mar
24 °
mie
25 °
joi
26 °
vin
26 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii