Ministerul Sănătății: Un număr de 3.425 de români au murit de COVID-19, fără să fi avut şi alte boli asociate

Ministerul Sănătății: Un număr de 3.425 de români au murit de COVID-19, fără să fi avut şi alte boli asociate

Un număr de 3.425 de români au murit de COVID-19, fără să fi avut şi alte boli asociate, de la începutul pandemiei şi până la data de 25.05.2023, relevă datele transmise de Ministerul Sănătăţii la solicitarea news.ro. Aproape jumătate dintre aceste decese s-au înregistrat la categoria persoanelor cu vârsta peste 70 de ani.

 Pe de altă parte, de la începutul pandemiei şi până acum, conform datelor oficiale existente, numărul celor care aveau şi alte boli asociate sau comorbidităţi şi care au murit din cauza complicaţiilor după ce au făcut boala COVID-19 este, fără cei puţin peste 3400 de pacienţi ale căror decese au fost puse numai pe seama COVID-19, de 64.808.

Cifrele pandemiei: Număr decese: 68.233; Cazuri de infectare: 3.407.485 cazuri; Teste RT-PCR prelucrate: 13.903.394; Teste rapide prelucrate: 13.74.542.

Dr. Adrian Marinescu, directorul medical al INBI Matei Balş din Capitală şi prof. Alexandru Rafila, Ministrul Sănătăţii, au comentat aceste cifre. Dr. Marinescu spune că, odată ce vor fi făcute mai multe programe de prevenţie în România, s-ar putea descoperi mai mulţi oameni cu comorbidităţi sau alte boli asociate decât am crede, inclusiv în rândul tinerilor şi al celor de vârstă medie. Dr. Marinescu spune că este posibil ca inclusiv în categoria celor care sunt fără alte boli să existe totuşi factori de risc care să fi dus la complicaţii după infectarea cu SARS-CoV-2, şi că în cazul copiilor au existat acele forme fulminante de COVID-19 care au dus la deces.

Prof. Alexandru Rafila a declarat în emisiunea Insider Politic de sâmbătă, 1 iulie, întrebat despre numărul celor care au murit de COVID şi care nu aveau şi alte comorbidităţi că existenţa comorbidităţilor care nu au fost de natură infecţioasă a dus la agravarea evoluţiei bolii COVID- 19, situaţie care poate să apară şi în cazul gripei, de exemplu.

“Vă dau un exemplu, cineva avea o boală cardiovasculară şi avea şi o boală pulmonară sau o boală de rinichi, toate aceste însumări de afecţiuni cronice care nu sunt de natură infecţioasă duc la agravarea evoluţiei unei viroze, dar lucrul e valabil şi pentru gripă. Lumea de multe ori a murit sau a avut forme grave pentru că stătea mult acasă şi întârzia să se prezinte la medic. Cea mai mare problemă am avut în valul acela care a început în 2021, când am avut 26 de mii de decese, a fost într-un singur val aproape jumătate din numărul total de decese. Ulterior a mai scăzut şi virulenţa, am mai învăţat şi noi, am dezvoltat centrele ambulatorii”, a precizat Rafila.

Pe 28 iunie 2023 Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat încetarea stării de risc epidemiologic şi biologic generată de pandemia de COVID-19. Odată cu acest moment, încetează funcţionarea spitalelor şi secţiilor dedicate COVID, pacientii putând să se trateze în orice spital, în condiţii de izolare. De asemenea, din această dată nu mai există nici centrele de evaluare dedicate COVID-19. Iar de pe 1 iulie 2023, nu se mai eliberează de către STS certificatele electronice de vaccinare COVID-19.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
22.9 ° C
23.8 °
22.1 °
43 %
0.5kmh
0 %
mie
23 °
joi
26 °
vin
23 °
sâm
24 °
Dum
27 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii