Ministrul Educației: 2,6 milioane de elevi merg de luni la școală

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, anunţă că aproximativ 2,6 milioane de elevi vor merge, începând de luni, la şcoală cu prezenţă fizică, numărul acestora fiind cu aproximativ 200.000 mai mare decât cel al elevilor care au fost prezenţi în bănci săptămâna trecută.

Ministrul anunţă că a recomandat unităţilor didactice să păstreze programul decalat, în aşa fel încât în pauze să nu se producă aglomeraţie în şcoli, informează News.ro.

„Am transmis către toate şcolile recomandarea, solicitarea de a se păstra regula programului decalat, deci implicit şi a pauzelor decalate astfel încât în şcoli să nu se creeze aglomerări care să impună obligativitatea purtării măştii de protecţie. În aceste condiţii se poate renunţa la obligativitatea măştii de protecţie în curtea şcolii”, a afirmat Sorin Cîmpeanu, duminică, într-o intervenţie telefonică la Digi 24.

Acesta a menţionat că, la nivel local, comitetele pentru situaţi de urgenţă pot lua decizii „în situaţii speciale” cu privire la definirea spaţiilor publice în care masca de protecţie să fie purtată în exterior.

„Dacă sunt condiţii care generează aglomerări, sigur că rămâne purtarea măştii de protecţie”, a adăugat ministrul.

Oficialul a subliniat importanţa respectării regulilor de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2 în unităţile școlare.

Ministrul Educației a anunțat de asemenea că elevii din București s-ar putea întoarce chiar din această săptămână, în cazul în care se va decide schimbarea ordinului comun de ministrul al Sănătății și Educației.

Sorin Cîmpeanu a declarat că luni, 17 mai, va avea o întâlnire cu ministrul Sănătății, unde vor discuta despre schimbarea zilei de referință pentru calculul rate de incidență. În acest fel, dacă va fi înlăturată ziua de vineri ca moment de referință pentru săptămâna precedentă, elevii ar putea reveni în bănci imediat ce localitățile ajung la o incidență sub 1 la mia de locuitori.

„Scenariul de funcționare al unității de învățământ se actualizează săptămânal, cu referință la fiecare zi de vineri, în fiecare zi de vineri. Asta spune ordinul de ministru, aceasta este regula cunoscută.

Practic, toată săptămâna 17 – 23 mai, funcționează după rata de infectare valabilă în ziua de vineri, 14 mai, când aveam 2.527 de localități, în care rata de infectare era sub 1 la mie și 654 de localități în care rata de infectare era mai mare de 1 la mie.

Bucureștiul este la 1,06 rata de infectare și sperăm că se păstrează trendul descendent, la începutul săptămânii viitoare vom ajunge sub 1 la mie.

Conform formulării din ordinul comun de ministru, valabil acum când vorbim, se va lua în calcul rata de infectare de vineri, 21 mai, dar aș vrea să fac o precizare importantă. Am avut discuții cu ministrul Sănătății, în urma acestor discuții, înțelegând importanța deschiderii școlii, apreciez foarte mult colaborarea, există disponibilitate ca mâine să revedem acest Art. 2 și eventual să renunțăm la impunerea zilei de vineri ca referință.

În acest fel, dacă Bucureștiul coboară luni sub 1 la mie, modificând ordinul, imediat ce el se va public în Monitorul Oficial, ar fi posibil să permitem accesul elevilor de clasa a V-a, a VI-a, a VII-a, a IX-, a X-a, a XI-a, inclusiv în localitățile în care rata de infectare s-ar putea schimba de săptămâna viitoare”, a declarat Sorin Cîmpeanu, la Antena 3.

Sorin Cîmpeanu, discuție cu ministrul Sănătății pentru schimbarea ordinului comun:”Am discutat cu ministrul Sănătății și există înțelegere, la nivelul ambelor ministere, pentru a permite acest lucru. Decizia urmează să se ia în cursul zilei de mâine, dacă se ia decizia de modificare a articolului, pentru aveni în interesul școlii, imediat ce se va publica în MO, va fi posibilă această flexibilizare a zilei de referință. După, fiecare inspectorat școlar, pe baza avizului DPS, și prin hotărârea CJSU, respectiv CMSU poate decide reluare școlii nu doar de luni, 24 mai, ci mai devreme, imediat ce rata de infectare scade sub 1 la mie”, a explicat ministrul.

Te-ar putea interesa și

Ultimele articole

Campanii

Vremea

București
ploaie ușoară
15.3 ° C
16 °
14 °
67 %
0.5kmh
0 %
lun
26 °
mar
17 °
mie
20 °
joi
19 °
vin
17 °

Opinii