Parlamentul European a adoptat directiva referitoare la „dreptul la reparare” al consumatorilor

Parlamentul European a adoptat directiva referitoare la „dreptul la reparare” al consumatorilor

Parlamentul European a adoptat directiva referitoare la „dreptul la reparare” al consumatorilor, marți, și a explicat într-un comunicat de presă că „normele clarifică obligațiile producătorilor de a repara bunurile și încurajează consumatorii să prelungească ciclul de viață al produselor reparându-le”.

Noile norme îi obligă pe producători „să repare produsul la un preț rezonabil, într-un termen rezonabil după perioada de garanție legală”.

„Consumatorii vor avea acces la piese de schimb, ustensile și informații despre cum pot fi reparate produsele. Consumatorii vor fi încurajați să opteze pentru reparare, prin stimulente ca vouchere și fonduri pentru reparații. Platforme online vor ajuta consumatorii să găsească ateliere locale de reparații și magazine care comercializează produse recondiționate”, afirmă Parlamentul European, potrivit B1 TV.
Producătorii vor trebui „să furnizeze servicii de reparații în timp util și la costuri accesibile și să informeze consumatorii în legătură cu dreptul lor la reparare”.

„Bunurile reparate în perioada de garanție vor beneficia de o prelungire de un an a garanției legale. Astfel, consumatorii vor fi încurajați și mai mult să aleagă să repare produsul în loc să îl înlocuiască. După ce expiră perioada de garanție, producătorii vor avea în continuare obligația să repare produsele comune de uz casnic, care pot fi reparate din punct de vedere tehnic conform legislației Uniunii. În această categorie intră mașinile de spălat, aspiratoarele și chiar telefoanele mobile. Lista categoriilor de produse poate fi extinsă în timp. Totodată, consumatorii pot să împrumute un dispozitiv cât timp dispozitivul lor este reparat sau pot să opteze pentru unul recondiționat ca alternativă, dacă produsul nu mai poate fi reparat”, se mai arată în același comunicat.

Normele le oferă consumatorilor posibilitatea de a primi un formular european cu informații despre reparare, cu detalii despre servicii, preț și durată.

„Pentru a ușura procesul de reparare, va fi creată o platformă europeană online, cu secțiuni pentru fiecare țară. Accesând-o, consumatorii vor găsi cu ușurință ateliere locale de reparații, vânzători de bunuri recondiționate, cumpărători de bunuri defecte sau inițiative de reparare din cadrul comunităților, ca de pildă așa-numitel «cafenele de reparații»”, a explicat Parlamentul European.

Normele vin în contextul în care unii producători nu le oferă consumatorilor piese de schimb pentru anumite tipuri de produse, ceea ce îi pune pe clienți în situația de a fi nevoiți să achiziționeze produse noi. Mai există și cazuri în care producătorii oferă servicii de reparare exclusiv în service-uri autorizate de ei, la prețuri piperate.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
14.9 ° C
16 °
12.2 °
66 %
3.6kmh
0 %
mie
24 °
joi
22 °
vin
27 °
sâm
25 °
Dum
19 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii