Președintele Klaus Iohannis a anunțat renunțarea la mască și revenirea la normalitate

Președintele Klaus Iohannis a anunțat măsuri importante de relaxare de la 15 mai și, etapizat, de la 1 iunie, 1 iulie și 1 august. Președintele a subliniat, în același timp, importanța vaccinării pentru a menține ritmul ridicat al imunizării și rată de infectare mai mică.

”Am avut în ultimele saptamâni o evoluție încurajatoare de la o zi la altă, a scăzut numărul de bolnavi, a scăzut numărul de persoane de la ATI, a scăzut și nr. de persoane care au murit în fiecre zi de pe urmă acestei boli cumplite.

În același timp, campania de vaccinare a prins viteză, avem în fiecare zi peste 100.000 de persoane care se vaccinează, am parcurs deja un drum lung, dar mai e nevoie de mult mai mult, dacă vrem să ieșim din pandemie, trebuie să ne vaccinăm. Nu e altă cale de a finaliza pandemia cu succes.

În ședința de azi, am stabilit niște ținte: 1 iunie 5 mil, 1 iul 6 mil, 1 aug 7 mil. De ce aceste date?

Am pregătit un calendar cu măsuri de relaxare, întreagă perioada de vară. Așadar, ne pregătim de relaxare, însa trebuie să fie o relaxare precaută. Noi nu vrem să ne relaxăm în iunie ca să revenim cu restricții în august, dar să avem un calendar cu multe activități.

Vom avea o relaxare pas cu pas, am elaborat calendarul până la 1 septembrie, la sfarșitul verii să avem o reevaluare pt a stabili ce facem în toamnă, aceste relaxări sunt condiționate de 2 factori importanți: evoluția pandemiei, gradul de vaccinare.

Dacă vrem mai multă relaxare, trebuie să respectăm măsurile care rămân în vigoare și să ne vaccinăm, așa de simplu este. Și acum dați-mi voie să dau și câteva exemple concrete, aceste măsuri au fost discutate astăzi, vor fi în detaliu anunțate de comitetul național și vom avea o HG care impune aceste relaxări.

Avem date cheie, prima etapă în 15 mai, în weekend vom avea deja câteva măsuri funcționale, apoi 1 iunie, 1 iulie, 1 august.

Așadar, din 15 mai se elimină portul măștii în exterior, excepții piețe, târguri, stații de transport public, în mijloacele de transport se poartă masca, rămâne obligatorie în interior, în aer liber se renunță la mască. A doua măsură – eliminarea restricțiilor de circulație noaptea,magazinele vor reveni la programul normal. Din acest weekend, act sportive în aer liber vor fi posibile cu 25% cu spectatori, în interior vom avea relaxări care încep din 1 iunie când va crește capac de cazare, de servire în restaurante, sunt f. multe măsuri, ele vor fi prelucrate de Comitetul național și vor fi aduse la cunoșțînța publicului.

Avem bunăoară nunți, botezuri, mese festive, unde pot participa  în exterior de la 1 iunie max 70 de persoane, în interior max 50 de persoane, de la 1 iulie nr crește, de la 1 aug nr crește. Dacă organizatorul garantează că toate persoanele sunt vaccinate, se renunță la restricționarea nr de participanți. Dacă cineva vrea să organizeze o nuntă cu toți vaccinați, nu se mai aplică restriciționarea.

Similar, la sălile de sport , numărul de participanți este restricționat, însă dacă toți sunt vaccinați, numărul de participanți poate să crească.

Aceste măsuri sunt gândite să ne protejeze, să ne reluăm viață normală și încurajează vaccinarea.

În final, o remarcă legată de școli. Noi păstrăm în continuare normele care țîn de rată de incidența, avem în continuare scenariul verde, galben, roșu, că și până acum, este previzibil că maj loc să între în scenariul verde, majoritatea elevilor se vor întoarce fizic în școli, se aplică normele de până acum, relaxările valabile sunt valabile pentru toată lumea. Este foarte probabil că anul școlar să se încheie cu toți elevii în școală și e foarte de dorit că anul școlar să se încheie cu majoritatea românilor vaccinați” a anunțat președintele Klaus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a mai declarat, joi, că România post-pandemie nu trebuie să semene cu cea de dinaintea crizei sanitare. Nu trebuie să ne mulțumim doar cu atât. România post-pandemie trebuie să fie România în care școlile sunt mai sigure, sistemul sanitar e mai bun, salariile oamenilor mai mari și investițiile mai multe, a susținut șeful statului.

„Eu nu vreau ca România post-pandemie să fie identică cu România dinaintea pandemiei. Am învățat mult, am suferit mult. Avem șansa să facem România mai bună.

România post-pandemie trebuie să fie România în care implementăm reformele, în care avem o dezvolatre susținută, în care avem investiții, facem sistemul sanitar mai bun, școlile mai sigure, în care se creează locuri de muncă, economia crește și, cred că putem spune, că România post-pandemică e România în care și salariile cresc și viața românilor devine mai bună”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Te-ar putea interesa și

Ultimele articole

Campanii

Vremea

București
ploaie ușoară
15.3 ° C
16 °
14 °
67 %
0.5kmh
0 %
lun
26 °
mar
17 °
mie
20 °
joi
19 °
vin
17 °

Opinii