Reacții și controverse în fotbal: Superliga Europei se prăbușește

Planul unora dintre cele mai mari cluburi de fotbal din lume de a începe o nouă Superligă Europeană (ESL) a atras reacții puternice.

Cluburile implicate spun că Superliga Europeană este despre fotbal, dar criticii inițiativei sunt de părere că nu este nimic altceva decât o mișcare cinică condusă de lăcomie, potrivit BBC.

12 cluburi s-au înscris în ESL. Șase dintre ele din prima ligă engleză – Premier League (Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United și Tottenham) și AC Milan, Atletico Madrid, Barcelona, ​​Inter Milano, Juventus și Real Madrid.

Cluburile fondatoare își doresc o nouă competiție în mijlocul săptămânii, cu echipe care continuă să concureze în ligile naționale. Superliga ar urma să aibă 20 de echipe și ar urma să înlocuiască pentru respectivele formații Liga Campionilor. Dintre acestea, 12 membre fondatoare și încă trei, care încă nu au aderat, ar fi membre permanente și nu s-ar confrunta niciodată cu retrogradarea. Alte 5 echipe se vor califica anual, în funcţie de rezultatele din sezonul precedent

Nou înființata ligă ar rivaliza cu competiția actuală – Champions League -, cea mai importantă competiție inter-cluburi din fotbalul mondial, potrivit digi24.ro.

Inițiativa a fost condamnată de fani, experți și de majoritatea organismelor de fotbal neimplicate. Cu 15 echipe din Superligă care nu se confruntă cu perspectiva calificării sau retrogradării, criticii spun că se va crea o piață închisă a fotbalului de top.

Premier League spune că „este împotriva principiilor competițiilor deschise care promovează meritele sportive”.

Oliver Dowden, secretar pentru cultură în Anglia, a declarat că planurile amenință structura piramidală a fotbalului englez, „în care fondurile din Premier League merg spre ligi și comunități locale”.

Există, de asemenea, teama că Superliga ar atrage audiențe TV uriașe, peste ligile existente, cum ar fi Premier League din Anglia și Seria A din Italia.

Te-ar putea interesa și

Ultimele articole

Campanii

Vremea

București
ploaie ușoară
15.3 ° C
16 °
14 °
67 %
0.5kmh
0 %
lun
26 °
mar
17 °
mie
20 °
joi
19 °
vin
17 °

Opinii