REPORTAJ. Black hawk down „de București”

A intrat în misiune de dimineață. S-a alăturat formației de zbor și a început să taie cerul, la altitudine „de luptă”. Echipajul era la posturi, aparatul – în linie de cinci. Deodată, stația de emisie a bubuit: „Black Hawk down, Black Hawk down”. Din fericire, elicopterul nu s-a prăbușit ca în Mogadishu-Somalia, cu fum negru și ploaie de gloanțe care să-i doboare pe marines. A aterizat printre mașini, la București. Numai instruirea extraordinară a piloților și aparatul ultra-performant au dus la evitarea unei catastrofe.

Traficul din București, și așa destul de anevoios, a mai trecut printr-o încercare. Un elicopter Black-Hawk al armatei SUA care participa la pregătirea festivităților pentru Ziua Eroilor Aviației a aterizat forțat în Piața Charles de Gaulle. Dincolo de disconfortul din trafic – circulația a fost blocată ore bune – lumea a răsuflat ușurată că totul s-a terminat cu bine.  „Am vorbit cu unul din șoferii peste care era să aterizeze. Se vede că sunt foarte buni, altfel pilaf îl făcea”.

Așa cum povestesc cei care afirmă că au fost martorii evenimentului, pilotul american al Black Hawk-ului ar fi ratat la mustață decapitarea statuii Aviatorilor, după care a picat și, în redresare, a rupt doi stâlpi din Piața Charles de Gaulle. Aparatul a aterizat apoi brusc pe asfalt. După ce au trecut peste sperietură, românii au scos „armele”: telefoanele cu camera video pornită.

După ceva vreme, traficul s-a oprit total în zonă. Străzile adiacente s-au înroșit, iar „la elicopter” a ajuns aproape un batalion de forțe de ordine. Polițiștii dădeau interviuri și se ocupau de restricții. Jandarmii aveau bătaia a mai mare de cap: încercau să scoată din tufișuri jurnaliști de ocazie cu telefonul dat pe live. Între uniformele americane, șase civili sunt la un braț de aparatul de zbor și fac fotografii. „Sunt procurorii”, zice unul. Un altul îl contrazice: „Nu, sunt aia de la CIA”. Civilii încearcă să dispară pe furiș.

Ca o coincidență, americanii au intrat, cumva, în coliziune cu niște musulmani! De data asta nu cu talibani, nu cu Daesh, ci doar cu niște inși din Sri Lanka.

„Ne-au lăsat în perimetru fiindcă suntem victime. Vehiculul nostru a fost avariat de ceva ce a căzut tăiat de elicopter. Atât pot să vă spun. Ne-am speriat teribil”, povestește unul dintre cei afectați în eveniment. La sfârșit răspunde prea zâmbitor: „Alaikum saalam!”.

Deoparte, un grup de „marines” bate bulevardul Aviatorilor. Scrutează zona, au cerut și poziția elicopterului. N-au uniforme de mecanici, ci de simpli soldați. „A pierdut din altitudine brusc. A trebuit să facă asta”, scapă unul dintre militari până să-și dea seama că „influențează ancheta”.

„Iote cum l-au pus la umbră! Se odihnește, săracu!”, râde o puștoaică. Un altul vorbește cu fetița în engleză, cu accent american: „Sunt român, dar încerc să o fac pe asta mică să vorbească în engleză. Acum nu mai știu dacă e bine. E șocant ce văd. La fel de bine putea să aterizeze ăsta și pe casa mea. Sau în curtea oricăruia”.

Americanii în camuflaj sunt la umbră, printre boscheții locului. Românii îi iau la țintă din toate direcțiile. Cu poze și glume de tot felul. „S-a înfundat carburatorul, bre?”, întreabă un hâtru. Americanul se uită cruciș, dă să tragă de un zâmbet. „N-a mai avut cu plumb. Au pus motorină. S-au dus dracu injectoarele, na”, răspunde un altul. Americanul e copleșit, nu înțelege nimic, o lasă baltă și se întoarce cu spatele. Cei doi gură-cască sunt goniți de jandarmi. Glumele continuă. „Poate s-au lovit de un munte de gunoaie din Sectorul 1”, spune un altul.

Acum ceva vreme, un alt „șoim” american a rămas priponit pe câmp, prin Constanța. Pe marginea arăturii, elicopterul semăna izbitor de inutil ca cel aterizat în buricul Capitalei. Și, la fel ca în București, la incidentul din Constanța cineva îi întreba pe soldații americani dacă au nevoie de ajutor.

 

Te-ar putea interesa și

Ultimele articole

Campanii

Vremea

București
cer fragmentat
13 ° C
13 °
12.1 °
76 %
2.6kmh
75 %
mar
16 °
mie
14 °
joi
17 °
vin
24 °
sâm
27 °

Opinii