Un obicei la care ar fi trebuit deja să renunțăm: România trece la ora de iarnă

În noaptea de 30 octombrie spre 31 octombrie dăm ceasurile cu o oră în urmă: ora patru devine ora trei. În rând cu alte state europene, România ar fi trebuit deja să renunțe la acest obicei ale cărui avantaje economice, invocate în trecut, s-au pierdut.

Pe de altă parte, medicii consideră că schimbarea orei ne poate face irascibili sau ușor anxioși. În ultimul weekend din octombrie, România trece de la ora de vară la cea de iarnă, iar noaptea de sâmbătă spre duminică va fi cea mai lungă din an.

„Persoanele vulnerabile pot resimți anumite simptome cum ar fi: iritabilitate, irascibilitate, toleranță scăzută la frustrare, defazarea ritmului somn-veghe, ușoare stări de anxietate, uneori modificări ale dispoziției și uneori scăderea elanului vital”, a explicat un medic primar psihiatru.

Tocmai de aceea specialiștii ne recomandă să facem sport, să stăm cât mai mult în aer liber și să nu adormim uitându-ne la televizor sau pe internet. „Trebuie să reținem că pe timpul iernii, fiind mai puțină lumină și mai mult frig, secretăm mai multă melatonină care este hormonul somnului, care ne induce cumva o stare de somnolență și trebuie să avem această igienă mentală și mai ales a somnului și să ne odihnim atunci când corpul nostru ne cere acest lucru”, a transmis un psiholog.

În 2019, Parlamentul European a decis că statele membre ar trebui să renunțe la schimbarea orei, numai că parlamentele naționale nu au ratificat decizia.

„România și alte state trebuiau să decidă dacă vor adopta această măsură. România a decis că deocamdată să nu adopte această masură și acest proces este blocat în momentul acesta la nivel european”, a declarat un europarlamentar PSD.

„Economic, ce luăm pe mere, dăm pe pere. Energia pe care o salvăm dimineața, o vom consuma seara. Omenirea a ieșit din logica muncii zi lumină”, a transmis un deputat PSD.

Ca să anulăm efectele trecerii de la ora de vară la cea de iarnă, ar trebui să mergem la culcare cu o oră mai devreme și să ne trezim cum ne trezim de obicei.

Te-ar putea interesa și

Ultimele articole

Campanii

Vremea

București
cer fragmentat
1.3 ° C
2.2 °
1 °
71 %
0.5kmh
75 %
mie
9 °
joi
10 °
vin
11 °
sâm
5 °
Dum
5 °

Opinii