Sondaj la nivel global: Libertatea a fost restrânsă în mod exagerat

Mai mult de jumătate dintre locuitorii democrațiilor lumii cred că libertatea le-a fost restrânsă în mod exagerat. Acesta potrivit rezultatelor unui sondaj la nivel global.

Sondajul a fost publicat miercuri, potrivit Reuters. Indicele percepţiei asupra democraţiei (DPI) este cel mai amplu studiu anual care monitorizează atitudinile faţă de democraţie în întreaga lume. Sondajul a fost întreprins de Fundaţia Alianţa Democraţiilor, în colaborare cu compania Latana, şi, potrivit autorilor, este reprezentativă pentru mai mult de 75% din populaţia lumii.

Din cei peste 50.000 de respondenţi din 53 de ţări, puţin peste jumătate au fost de părere că ţara lor este democratică, dar mulţi văd în inegalitatea economică şi puterea companiilor Big Tech ameninţări la adresa democraţiei.

Deşi majoritatea aprobă felul în care guvernele lor au reacţionat la pandemie, 53% cred că libertăţile personale le-au fost restrânse excesiv prin lockdown-uri.

Trebuie acum să ieşim din pandemia COVID-19 prin a le oferi oamenilor mai multă democraţie şi libertate”’, a afirmat Anders Fogh Rasmussen, preşedintele Fundaţiei Alianţa Democraţiilor, fost secretar general al NATO şi ex-premier danez. Dintre cei chestionaţi, 64% au indicat inegalitatea economică drept cea mai mare ameninţare pentru democraţie. Respondenţii din Statele Unite au fost cei mai preocupaţi de impactul companiilor Big Tech asupra democraţiei.

La nivel global, aproape jumătate dintre respondenţi sunt îngrijoraţi că Statele Unite ameninţă democraţia din ţările lor, în vreme ce 38% se tem de influenţa Chinei şi 27% de cea a Rusiei.

Odată cu alegerea preşedintelui Joe Biden, percepţia privind influenţa Statelor Unite asupra democraţiei la nivel global s-a ameliorat faţă de perioada administraţiei Donald Trump. Cu toate acestea, în Europa, Rusia şi China, influenţa SUA este în continuare percepută mai ales ca negativă.

Per total, 62% dintre respondenţi consideră că reţelele sociale au un impact pozitiv asupra democraţiei în ţara lor. Acest procent este de 76% în Venezuela şi de 72% în Hong Kong, unde reţelele sociale au fost folosite pentru organizarea de proteste şi ulterior interzise. În Statele Unite, procentul respectiv a fost de doar 42%.

Majoritatea celor 53 de state incluse în sondaj sunt democraţii pluripartite, dar printre ele se află şi China, Venezuela, Vietnam şi Arabia Saudită.

Te-ar putea interesa și

Ultimele articole

Campanii

Vremea

București
cer senin
18.6 ° C
19.9 °
15 °
55 %
3.1kmh
0 %
lun
24 °
mar
15 °
mie
15 °
joi
17 °
vin
22 °

Opinii