(VIDEO) Sănătatea, mai scumpă de la 1 iulie

De la 1 iulie, pacienţii asiguraţi la sănătate, care se internează în regim de spitalizare continuă în spitale private, aflate în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, ar putea plăti o “coplată” – o contribuţie personală care reprezintă diferenţa dintre tariful serviciilor primite la “privat” şi suma decontată de Casa de Asigurări spitalului privat pentru respectivele servicii. Pacientul va şti dinainte cât va avea de plătit, iar suma o va putea achita fie direct, fie printr-o asigurare privată. Ministrul Sănătății și șeful CNAS au dat mai multe detalii din OUG privind coplata la privat.

Adrian Gheorghe, șeful Casei Naționale de Sănătate:

„Acum, de ce este nevoie să se reglementeze acest subiect. Pentru a aduce trasnparență și predictibilitate în modul în care sunt percepute aceste sume. Și în acest moment, un asigurat se poate trata în sistemul privat și i se poate deconta, de către Casa Națională de Asigurări din fond. Contribuția personală nu aduce o noutate, în sensul introducerii acestei posibilități.

Diferența este că în acest moment, un furnizor privat de servicii medicale nu poate percepe nicio sumă în plus față de acest tarif. Asta nu înseamnă că nu se întâmplă, pe căi legale perceperea acestor sume în plus, deoarece trebuie să recunoaștem că tarifele suportate prin fond sunt inferioare costurilor reale de furnizare a serviciilor.

Mă refer la trei măsuri esențiale, care sunt prevăzute în proiectul de contract cadru și norme, care sunt pe circuitul de avizare în acest moment și pe care le așteptăm aprobate foarte curând.

Care sunt aceste trei măsuri? Consimțământul exprimat în scris de către asigurat sau reprezentantul legal al acestuia privind furnizarea serviciilor spitalicești medicale sau nemedicale.

Doi, devizul estimativ, care i se va îmâna asiguratului înainte de furnizarea serviciului, în care i se va detalia lista costurilor la care să se aștepte, iar acest deviz estimativ va fi valabil cinci zile lucrătoare.

Al treilea instrument este decontul eliberat la externare, care va cuprinde, din nou, detaliat, tariful suportat din fond precum și pe categorii de costuri celelalte costuri suportate din contribuția personală, din afara fondului”.

Te-ar putea interesa și

Ultimele articole

Campanii

Vremea

București
cer senin
23 ° C
25.2 °
21.1 °
68 %
0.5kmh
0 %
vin
35 °
sâm
38 °
Dum
38 °
lun
40 °
mar
33 °

Opinii