Cea de-a șaptea ediție Hoinar Festival aduce la București patru spectacole-incursiune susținute de 15 artiști de talie internațională

Cea de-a șaptea ediție Hoinar Festival aduce la București patru spectacole-incursiune susținute de 15 artiști de talie internațională

Festivalul Hoinar, ajuns la a șaptea ediție, are în acest an ca temă centrală conceptul de Carnaval şi va avea loc în perioada 10 – 14 mai 2024, reunind la Bucureşti 15 artişti de talie internaţională care vor susţine 4 spectacole-incursiune, pe scenele Teatrului ACT şi Ateneului Român.

Hoinar.Carnaval 2024 continuă misiunea pe care festivalul şi-a asumat-o încă din 2016, cea de a umaniza şi demistifica muzica clasică, de a o aşeza într-un mod concret în mijlocul societăţii şi de a crea prin intermediul abordărilor inovatoare noi legături între viaţa culturală şi cea cotidiană. „Explorând tainele şi fascinaţia măştilor de-a lungul timpului, invităm publicul să se alăture unui festival unic, unde simţurile şi emoţiile sunt protagoniştii. Într-o incursiune captivantă în universul misterios al măştilor, vom dezvălui personaje şi situaţii ce reflectă realitatea noastră cotidiană. Am gândit toate evenimentele astfel încât să asigure experienţa unei călătorii interactive, care înlătură graniţele dintre scenă şi public, oferind spectatorilor o conexiune autentică cu muzica”, a declarat despre ediţia a șaptea Florian Mitrea, fondatorul şi directorul artistic al festivalului.

Evenimentul de deschidere va avea loc vineri 10 mai, de la ora 19:30, la Teatrul ACT. Songs of the Clown este o experienţă care stârneşte reacţii publicului şi promite să reconecteze spectatorii cu prezentul. Este un recital de lied, susţinut de pianista Daria Tudor şi mezzosoprana Verena Tonjes, care preiau rolurile lui Pierrot şi Arlechino creând o punte invizibilă, dar solidă, între copilărie şi maturitate. Programul muzical este încadrat de lecturi şi proiecţii video de Buster Keaton, Charlie Chaplin, Marcel Marceau şi Emmett Kelly. Biletele au fost puse deja în vânzare.

„Nu stă în puterea noastră să schimbăm generaţiile. Ba mai mult, aş zice că este de datoria noastră, a artiştilor, să ne adaptăm. Dar trebuie să facem toate acestea fără a compromite, prin adaptare, compoziţia muzicală. Iar Songs of the Clown face exact asta: compozitorul transmite mesaje prin intermediul personajelor. De ce clovnul? Pentru că este una dintre acele prezenţe care are abilitatea de a străpunge ziduri de protecţie, care ne permite să fim pe deplin sinceri şi ne reconectează în mod plăcut la realitatea de care fugim frecvent. În fond şi la urma urmei, unui clovn îi poţi spune adevărul în orice situaţie, pentru că oricum nu-l va înţelege”, a spus Daria Tudor.

Câştigătoare a premiului Best Young Artist of the Year la Festivalul Internaţional de pian Art of the Piano Cincinnati 2019, pianista Daria Tudor a debutat la vârsta de 9 ani cu Orchestra de Cameră Radio. De la anii de formare în România în care cânta în toate regiunile ţării, la concerte în programe ale unor instituţii de renume mondial ca Filarmonica din Berlin, Daria a dezvoltat o carieră internaţională, remarcându-se în apariţii în cadrul unor festivaluri precum Kissinger Sommer – Bad Kissingen, Festivalul Internaţional George Enescu – Bucureşti, Encuentro de Musica din Santander şi ca solistă a numeroase orchestre simfonice din Belgia, Italia şi România.

De origine germană, mezzosoprana Verena Tonjes este în prezent membră în compania permanentă a Staatstheater Mainz şi a apărut în producţii ale teatrelor de stat din Wiesbaden şi Oldenburg. Activă şi pe reputate scene de concert ca Filarmonica sau Konzerthaus din Berlin, Verena a susţinut partitura lucrărilor Aventures şi Nouvelles aventures de Ligeti la Filarmonica din Köln şi are o experienţă variată în genul operei care include roluri de la Hansel la Mrs Lovett (din musicalul Sweeney Todd).

Pe lângă evenimentul de deschidere, programul festivalului va mai include anul acesta un spectacol dedicat copiilor cu vârste între 6 – 12 ani – A fost odată un pian (11 mai, ora 11:00, Teatrul ACT – bilete), o adaptare muzical-dramatică a piesei Vocea umană, scrisă de Jean Cocteau (12 mai, ora 19:30, Teatrul ACT – bilete) şi un concert-spectacol pe ritmuri de Johannes Brahms şi Camille Saint-Saens, cu participarea specială a actriţei Alexandrina Halic – Carnaval (14 mai, ora 19:00, Ateneul Român – bilete).

Mai multe informaţii şi detalii despre evenimentele din cadrul festivalului, precum şi despre invitaţii speciali care vor fi prezenţi la Bucureşti în perioada 10 – 14 mai, vor fi anunţate în curând.

Fondat în 2016 de pianistul de origine română Florian Mitrea şi organizat de Fundaţia Centrul Român de Muzică, Festivalul Hoinar reuneşte atât o componentă educativă, cât şi o componentă festivalieră de concerte, recitaluri şi spectacole unice în România, propunându-şi să aducă în lumină nu doar un repertoriu de muzică clasică special, în interpretări originale, ci şi unii dintre cei mai promiţători artişti români ce desfăşoară cariere internaţionale, care merită descoperiţi şi de publicul din România. Hoinar Festival este organizat de Fundaţia Centrul Român de Muzică, în co-producţie cu Teatrul ACT şi Filarmonica „George Enescu”.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
20.3 ° C
21.2 °
19.9 °
52 %
4.6kmh
0 %
mar
24 °
mie
24 °
joi
25 °
vin
27 °
sâm
25 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii