Guvernul a aprobat memorandumul care permite valorificarea participaţiei României la combinatul Krivoi Rog

Guvernul a aprobat memorandumul care permite valorificarea participaţiei României la combinatul Krivoi Rog din Ucraina, un proiect de cooperare început în anii ’80 între mai multe state socialiste, la acea vreme, din estul Europei.

România a plătit atunci aproximativ 1 miliard de dolari pentru construcţia combinatului şi ar fi urmat să primească materie primă pentru producerea oţelului, dar după prăbuşirea sistemului comunist, proiectul nu s-a finalizat. Urmare a transformărilor politice şi sociale din ţările participante, administrarea combinatului a fost preluată de Ucraina, ca stat independent, iar singurele state implicate în colaborare au rămas România şi Slovacia.

Investiţia este acum o ruină – afimă ministrul economiei, Claudiu Năsui – dar statul român plăteşte anual în jur de 1 milion de euro către firmele de pază şi conservare. Numeroase întâlniri pentru rezolvarea situaţiei de la Krivoi Rog au avut loc în ultimii aproape 30 de ani, au fost şi încercări de privatizare, însă nu s-a găsit nicio soluţie ca România să-şi recupereze investiţia, potrivit Radio România Actualități.

Te-ar putea interesa și

Ultimele articole

Campanii

Vremea

București
cer senin
20.5 ° C
21.1 °
20 °
40 %
3.1kmh
0 %
vin
22 °
sâm
25 °
Dum
28 °
lun
27 °
mar
21 °

Opinii