Ordonanța care transpune în legislația națională directiva europeană privind plasticul de unică folosință

Guvernul a adoptat o Ordonanță care transpune în legislația națională directiva europeană privind plasticul de unică folosință. Astfel, numeroase produse din plastic, precum pahare și capacele lor, farfurii și tacâmuri, nu vor mai putea fi puse pe piață.

Ordonanța se va aplica pentru produsele din plastic de unică folosință: pahare și capacele lor, recipiente pentru alimente, bețișoare pentru urechi, farfurii, tacâmuri, agitatoare de băuturi, bețișoare chinezești, bețe de care se atașează baloane, recipiente pentru băuturi și pahare pentru băuturi din polistiren expandat, produse care pot fi utilizate în combinație cu produse de tutun, vorbim de acele filtre care conțin plastic, pungile de transport din plastic subțire.

„E o zi importantă pentru Ministerul Mediulul. Directiva privind plasticul de unică folosință e transpusă în legislația din România printr-o Ordonanță care prevede obligațiile ce au ca scop reducerea platicului din natură.

S-a constatat în mai multe studii la nivel european că majoritatea deșeurilor, de exemplu, din apele maritime provin din plasticul de unică folosință. Nu vorbim doar de palsticul în sine, ci și de poluarea cu micropastic. De asta există Directiva 904/2019, care obligă statele UE să ia măsuri pentru reducerea producerii și punerii pe piață a acestor produse. Producția în sine e permisă doar dacă produsele se pun pe piață în afara UE. Deci producția în sine nu e interzisă, ci punerea pe piață”, a declarat ministrul Tanczos Barna.

Te-ar putea interesa și

Ultimele articole

Campanii

Vremea

București
cer senin
21.8 ° C
22.7 °
21 °
40 %
0.5kmh
0 %
Dum
22 °
lun
25 °
mar
16 °
mie
14 °
joi
17 °

Opinii