Parlamentul European a adoptat Directiva prin care interzice centralele termice de apartament

Parlamentul European a adoptat Directiva prin care interzice centralele termice de apartament

Parlamentul European a adoptat, marți, Directiva privind performanța energetică a clădirilor prin care interzice centralele termice de apartament.

„Statele membre trebuie să adopte măsuri pentru a decarboniza sistemele de încălzire și a elimina treptat combustibilii fosili din instalațiile de încălzire și răcire, obiectivul fiind eliminarea completă a centralelor termice pe bază de combustibili fosili până în 2040. Subvenționarea centralelor individuale pe bază de combustibili fosili va fi interzisă începând din 2025. Va fi în continuare posibil să se acorde stimulente financiare pentru sistemele de încălzire hibride, cum ar fi cele care combină o centrală pe combustibili fosili (centrala termică de apartament – n. red.) cu o instalație termică solară sau o pompă de căldură”, a informat Parlamentul European.

Alte obiective ale directivei sunt:

– Toate clădirile noi trebuie să aibă emisii zero din 2030;
– Clărădirile noi ocupate sau ale autorităților publice trebuie să aibă emisii zero din 2028;
– În clădirile rezidențiale trebuie asigurată reducerea energiei primare medii utilizate cu minim 16% până în 2030 și minim 20-22% până în 2035;
– 16% din clădirile nerezidențiale cu cele mai slabe performanțe nergetice vor trebui renovate până în 2030, și 26% din ele până în 2033;
– Introducerea treptată a panourilor solare, dacă se poate, în clădirile publice și nerezidențiale, în funcție de dimensiunea lor, și în toate clădirile rezidențiale până în 2030.

Dar, de la aceste norme vor fi scutitie clădirile agricole și de patrimoniu. Fiecare țară membră va putea decide exluderea clădirilor protejate pentru arhitectura și istoria lor, bisericile și lăcașurile de cult.

Comisia Europeană transmite că 40% din consumul de energie și 36% din emisiile de gaze cu efect de seră sunt provocate de clădirile din UE.

În 2023, opt țări europene au decis să interzică utilizarea centralelor pe gaz în clădiri: Danemarca, Norvegia, Olanda, Franța, Austria, Germania, Marea Britanie și Belgia.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
18.5 ° C
20.5 °
17.7 °
72 %
2.6kmh
0 %
joi
19 °
vin
26 °
sâm
24 °
Dum
24 °
lun
24 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii