Statul român cumpără măști din străinătate

Statul român cumpără măști din străinătate

Producătorii români de măşti şi echipamente de protecţie anti-Covid riscă falimentul. Statul cumpără „din afară” măști.

“Firmele româneşti din industria textilă, certificate să producă măşti de protecţie, nu au primit nicio comandă de la statul român pentru aceste produse, astfel că le exportă în ţări precum Germania sau Franţa”, a declarat, preşedintele Federaţiei Patronale din Industria Uşoară, Mihai Păsculescu, într-o conferinţă de presă.

”Magazinele sunt închise, nu sunt comenzi, facem numai comenzi de îmbrăcăminte medicală şi de protecţie, iar pe asta o exportăm. Statul n-a comandat o mască de la firmele româneşti care au fost certificate să producă aceste produse, drept dovadă le exportăm în Franţa, în Italia, în Germania”, a afirmat liderul patronatelor din industria de confecţii.

România are peste 300 de fabrici care produc echipamente de protecţie pentru diferite domenii, inlusiv pentru sectorul medical. Acestea formează o piaţă de aproape 500 de milioane de lei si au împreună peste 4.500 de angajaţi. În 2020, spitalele au făcut licitaţii pentru măşti şi echipamente de protecţie iar Guvernul a acordat contracte de peste 180 de milioane de lei unor firme care importă aceste produse din străinătate.

Firmele româneşti nu au avut însă prea mult succes până acum în câştigarea licitaţiilor pentru furnizarea de echipamente destinate personalului medical, cel mai des fiind făcute selecţii pe criteriul preţului cel mai mic, chiar dacă acesta era al unor companii străine.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
câțiva nori
10 ° C
10.1 °
9.9 °
81 %
4.6kmh
20 %
sâm
15 °
Dum
18 °
lun
17 °
mar
13 °
mie
21 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii