Comisia Europeană propune adeverința electronică verde de vaccinare

Comisia Europeană propune adeverința electronică verde de vaccinare

Comisia Europeană propune așa-numita adeverință electronică verde, la solicitarea țărilor europene dependente de turism. Documentul va fi cerut celor care vor să călătorească în interiorul Uniunii Europene. Ei ar trebui să aibă fie dovada vaccinării cu un vaccin aprobat în Uniunea Europeană, fie un test negativ COVID-19 ori s-au vindecat după infectare. Adeverința ar putea intra în vigoare numai dacă va primi votul parlamentului european și al consiliului european. Unele state se opun unui pașaport electronic de vaccinare cum ar fi Franța sau România, pe motivul discriminării și al încălcării liberei circulații.

Adeverința electronică verde va intra în vigoare, dacă va primi acordul parlamentului european și al șefilor de stat și de guvern, reuniți în Consiliul European. El a fost cerut de mai multe state dependente de turism, în timp ce altele, precum Franța sau România se opun unui astfel de document, pe motivul discriminării și al încălcării liberei circulații. Comisia Europeană a prezentat proiectul și promite ca 70% din europeni să fie vaccinați până la sfârșitul verii, deși în prezent rata de vaccinare în Uniunea Europeană a ajuns la aproximativ 7%. Măsura ar urma să intre în vigoare în această vară, dacă va primi votul Parlamentului European și al Consiliului European.

URSULA VON DER LEYEN-președinta Comisiei Europene: „Cum funcționează acest certificat? EL arată dacă persoana a fost vaccinată împotriva COVID-19, dacă are un test PCR valabil negativ sau dacă a avut boala COVID-19 și prezintă anticorpi. În același timp, aceste date trebuie să fie recunoscute, reciproc, în toate statele membre.”

Adeverinţele vor fi disponibile gratuit, în format digital sau pe suport de hârtie, şi vor include un cod QR care să le garanteze securitatea şi autenticitatea. Comisia Europeană spune că va crea un portal pentru a se asigura că toate adeverinţele pot fi controlate în întreaga Uniune Europeană şi va sprijini statele membre privind punerea în aplicare din punct de vedere tehnic a adeverinţelor.

Statele membre au în continuare responsabilitatea de a decide ce restricţii în materie de sănătate publică pot fi eliminate pentru călători, dar vor trebui să aplice aceste derogări în acelaşi mod călătorilor care deţin o adeverinţă electronică verde.

 

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
34.5 ° C
36 °
32.8 °
32 %
3.1kmh
0 %
lun
34 °
mar
33 °
mie
35 °
joi
38 °
vin
34 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii