Europenii afectați de pandemie pot accesa împrumuturi şi granturi în valoare de 672,5 miliarde de euro

Europenii afectați de pandemie pot accesa împrumuturi şi granturi în valoare de 672,5 miliarde de euro

Parlamentul European a aprobat Mecanismul de redresare şi rezilienţă, conceput pentru a ajuta ţările Uniunii Europene să combată efectele pandemiei de COVID-19.deciyia a fost salutată de Comisia Europeană.  Parlamentul European precizează că mecanismul este cel mai important element constitutiv al pachetului de stimulente aferent Instrumentului european de redresare ‘Next Generation EU’, în valoare de 750 de miliarde de euro.

Suma totală este de 672,5 miliarde de euro sub formă de granturi şi împrumuturi pentru a finanţa măsuri naţionale care să atenueaze consecinţele economice şi sociale ale pandemiei.

Conform Parlamentului European, se pot finanţa prin acest instrument şi proiecte conexe demarate la 1 februarie 2020 sau ulterior. Finanţarea va fi disponibilă timp de trei ani, iar guvernele statelor membre pot cere o prefinanţare de până la 13% pentru planurile lor de redresare şi rezilienţă.

‘Votul de astăzi înseamnă că banii vor fi direcţionaţi către persoanele şi regiunile afectate de pandemie, că acest sprijin vine pentru a combate criza actuală şi pentru a ne consolida capacitatea de a depăşi provocările viitoare’, a spus , în timpul dezbaterii din Parlamentul European, eurodeputatul român Siegfried Mureşan (Partidul Popularilor Europeni).

‘Mecanismul de Redresare și Reziliență-MRR este răspunsul corect la impactul provocat de virus. Acesta are două obiective. Pe termen scurt, redresarea, prin sprijinirea venitului naţional brut, a investiţiilor şi a gospodăriilor. Pe termen lung, aceşti bani vor genera schimbări şi progrese în vederea îndeplinirii obiectivelor noastre digitale şi climatice. Ne vom asigura că măsurile vor reduce sărăcia şi şomajul, şi vom ţine seama de impactul diferenţiat al crizei în funcţie de gen. Sistemele noastre de sănătate vor deveni, de asemenea, mai reziliente’, a declarat la rândul său eurodeputata spaniolă Eider Gardiazabal Rubial, de la socialiștii europeni, unul dintre negociatorii principali.

După aprobarea oficială a regulamentului de către Consiliu, acesta va intra în vigoare la o zi după publicarea sa în Jurnalul Oficial al UE, transmite Agerpres.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
11.1 ° C
11.6 °
10 °
86 %
2.6kmh
0 %
sâm
22 °
Dum
25 °
lun
22 °
mar
22 °
mie
22 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii