Peste 100 de români, blocați pe aeroportul din Cancun, Mexic. Demersurile întreprinse

Peste 100 de români, blocați pe aeroportul din Cancun, Mexic. Demersurile întreprinse

În timp ce românii blocați pe aeroportul din Cancun (Mexic) speră să se găsească pe cât de rapid posibil soluții la problema lor, ministrul de Externe Bogdan Aurescu a explicat ce anume au făcut deja autoritățile române pentru rezolvarea situației conaționalilor.

Din câte a anunțat Bogdan Aurescu, miercuri, într-o conferință de presă, sunt 114 români aflați pe aeroportul din Cancun. ”Suntem profund preocupați de situația cu care s-au confruntat cetățenii români care planificau vacanța în Mexic și care sunt afectați de deciziile recente ale autorităților mexicane. Este inadmisibil ceea ce se întâmplă, este o atitudine neprietenoasă din partea autorităților mexicane față de cetățenii români. Este o situație care riscă să ducă (…) Mexicul la pierderea de turiști, de bani și de credibilitate ca destinație de călătorie prin astfel de acțiuni”, a susținut șeful MAE.

Ce demersuri s-au întreprins

”Noi am semnalat deja acest lucru la nivelul conducerii Ministerului ambasadorului mexican la București în cursul zilei de ieri (marți-n.n), solicitând în regim de urgență clarificarea motivelor acestor decizii și sistarea acestor măsuri arbitrare în cele mai multe cazuri. (…)Ambasada României la Mexico City a făcut demersuri hotărâte pe lângă MAE mexican și pe lângă alte autorități centrale și regionale. În cursul zilei de astăzi voi transmite la rândul meu un mesaj omologului meu mexican, în care voi reitera faptul că aceste decizii nu pot să fie arbitrare, trebuie să fie foarte clar fundamentate, să aibă la bază evaluări individuale, de la caz la caz. Am solicitat și voi continua să solicităm părții mexicane o abordare transparentă și predictibilă privind regimul turiștilor străini în Mexic, mai ales în contextul pandemic actual”, a adăugat Aurescu.

Mai mult, ministrul român de Externe spune că s-a luat legătura și cu un operator aerian, în vederea alocării unui avion mai mare, pentru a prelua compatrioții. ”S-au făcut demersuri pe lângă compania aeriană Lufthansa pentru trimiterea unei aeronave mai mari”, care să îi aducă în Europa pe cei 114 români.

”Până la clarificarea acestei situații, apelul MAE (…) ca pentru moment să se evite călătoriile în Mexic”, a mai precizat oficialul guvernamental, în fața presei.

O echipă desemnată de Consulul Onorific al României la Cancun a mers la aeroport

De altfel, încă de marți, ministerul român de Externe transmisese, între altele, în contextul în care mai multor cetățeni români, care se deplasau în scop turistic, li s-ar fi refuzat intrarea pe teritoriul Mexicului, că s-au făcut demersuri diplomatice pe lângă autoritățile mexicane.

”În cadrul dialogului, partea română a exprimat îngrijorarea și nemulțumirea cu privire la situațiile generate de deciziile autorităților mexicane referitoare la accesul turiștilor români în Mexic și de tratamentul la care sunt supuși cetățenii români la intrarea pe teritoriul acestui stat. Ministerul Afacerilor Externe a solicitat clarificarea imediată a motivelor deciziilor autorităților mexicane de a nu permite intrarea pe teritoriul mexican și luarea măsurilor necesare, în regim de urgență, astfel încât drepturile cetățenilor români să fie respectate, inclusiv din perspectiva condițiilor asigurate pe durata procedurilor desfășurate în aeroport.

Autoritățile române nu contestă dreptul suveran al Statelor Unite Mexicane privind decizia de acordare a dreptului de intrare pe propriul teritoriu, dar este obligatoriu ca aceste decizii să nu fie arbitrare, ci luate în baza unor evaluări individuale, de la caz la caz, și să nu genereze situații ofensatoare. Totodată, partea română a solicitat părții mexicane asigurarea unei abordări transparente și predictibile cu privire la regimul turiștilor străini în Mexic, mai ales în contextul pandemic actual, în caz contrar existând riscul ca astfel de cazuri să inducă ideea unei abordări discriminatorii.

În același timp, cu privire la cei aproximativ 50 de cetățeni români care se află în continuare în aeroportul din Cancun în așteptarea curselor de retur, MAE precizează că o echipă desemnată de Consulul Onorific al României la Cancun s-a deplasat la aeroport în vederea furnizării de alimente și apă pentru cetățenii români. Aceasta au fost preluate de către funcționarii din cadrul aeroportului și vor fi distribuite cetățenilor români”, se menționa, marți, în comunicatul MAE.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
câțiva nori
26.1 ° C
26.2 °
26 °
61 %
2.1kmh
20 %
vin
37 °
sâm
38 °
Dum
39 °
lun
36 °
mar
31 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii