Eveniment astronomic: „Marea conjuncţie” dintre Jupiter şi Saturn

Eveniment astronomic: „Marea conjuncţie” dintre Jupiter şi Saturn

Un eveniment astronomic important are loc înainte de finalul acestui an. Este vorba despre „Marea conjuncţie” dintre Jupiter şi Saturn, de pe data de 21 decembrie. Dată care este, din întâmplare, și cea a solstiţiului de iarnă.
La solstițiul de iarnă de azi, 21 decembrie, Jupiter și Saturn vor părea, văzute de pe Pământ, ca o singură stea. Ultima conjuncție dintre ele a avut loc în mai 2000, dar poziția pe cer a făcut-o dificil de văzut de pe pământ, potrivit Digi24.

Marea conjuncție din 1623 – când Galileo Galilei era încă în viață – a fost, de asemenea, greu de observat deoarece, explică Observatorul din Perth, a apărut suficient de aproape de soare încât să se fi pierdut în strălucirea acestuia. Mulți astronomi consideră de asemenea că steaua din Bethleem, care i-a ghidat pe cei trei magi spre nașterea lui Iisus, ar fi putut fi tot o mare conjuncție între Jupiter și Saturn. După cum explică Enciclopedia Britanică, mai multe conjuncții au avut loc „în decurs de 10 ani de la punctul cronologic luat acum ca începutul erei creștine”.

Atât de aproape, încât vor părea un astru dublu

În 2020, fenomenul ceresc va fi vizibil de oriunde de pe Pământ, dar cele mai bune condiții vor fi în apropierea Ecuatorului. Marea conjuncție va apărea pe cer în direcția vest, la aproximativ o oră după apusul soarelui. Potrivit NASA, oamenii ar trebui să caute planetele cu privirea în sud-vest pe cer, în ora de după apusul soarelui, când „cele două planete uriașe vor apărea la doar o zecime de grad – este vorba despre grosimea unui bănuț ținut la distanță de un braț”. Trebuie să ne uităm după „o semilună subțire și două obiecte strălucitoare chiar lângă ea”.

„Cele mai mari planete din sistemul solar se vor afla foarte aproape aparent una de alta, atât de aproape încât vor părea un astru dublu”, scrie Observatorul Astronomic Bucureşti.
Conjuncţiile dintre Jupiter şi Saturn sunt printre cele mai rare conjuncţii de planete luminoase. Saturn are nevoie de 30 de ani pentru a înconjura Soarele, în timp ce Jupiter o face în aproape 12 ani.

Următoarea dată când cele două planete se vor afla atât de aproape una de alta va fi pe 15 martie 2080, când se vor vedea înainte de răsăritul Soarelui, în constelaţia Capricorn.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
20.2 ° C
20.6 °
18.9 °
79 %
3.1kmh
0 %
sâm
35 °
Dum
37 °
lun
35 °
mar
31 °
mie
29 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii