Statele Unite acuză Rusia de folosirea armelor chimice în Ucraina

Statele Unite acuză Rusia de folosirea armelor chimice în Ucraina

Statele Unite acuză Federația Rusă de încălcarea Convenției privind Interzicerea Armelor Chimice prin folosirea de gaze otrăvitoare pentru a-i urni pe ucraineni din pozițiile fortificate, dar și ca modalitate de gestionare a revoltelor din teritoriile ocupate.

Mai mult, potrivt unui comunicat al Departamentului de Stat, utilizarea agenților chimici nu reprezintă un incident izolat, ci a devenit un modus operandi prin care forțele ruse își creează avantaje pentru a asigura progresul ofensivei în câmpul tactic.

Agentul chimic în cauză este cloropicrína, un compus chimic folosit ca gaz otrăvitor în Primul Râzboi Mondial și aflat pe lista Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice de la Haga, instituție ce monitorizează respectarea prevederilor convenției referitoare la armele chimice.

Concomitent cu aceste acuzaţii, Washingtonul a anunţat ieri un nou val de sancţiuni care vizează companii şi persoane ruse sau străine, acuzate că au participat la efortul de război rusesc în invazia Ucrainei. Pe lângă companii ruseşti de armament sau entităţi chineze, sancţiunile privesc şi mai multe unităţi de cercetare şi firme implicate în programele ruseşti de înarmare chimică şi biologică. Americanii țintesc astfel baza industrială militară a Rusiei și implicit capacitățile sale de a fabrica arme, muniții și de a obține direct, sau indirect, orice produs rezultat al tehnologiilor avansate occidentale.

Acum doi ani, în cadrul unei operațiuni de manipulare și dezinformare, Rusia acuza Ucraina de operarea unor laboratoare secrete în care ar fabrica arme chimice și nu oricum, ci sub oblăduirea NATO. Acest fapt a generat reacția Secretarului General al organizației, Jens Stoltenberg.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
13.5 ° C
14.4 °
12 °
73 %
4.1kmh
0 %
mie
25 °
joi
24 °
vin
27 °
sâm
24 °
Dum
23 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii