UE: Plan privind emanciparea femeilor

UE: Plan privind emanciparea femeilor

Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, au prezentat un Plan privind egalitatea de gen și pentru emanciparea femeilor în acțiunile externe 2021-2025. Printre altele, acest plan prevede că, până în 2025, 85% din toate acțiunile noi din cadrul relațiilor externe vor contribui la egalitatea de gen și la emanciparea femeilor.

Pentru a aborda această problemă, noul Plan de acțiune privind egalitatea de gen și emanciparea femeilor în acțiunile externe 2021-2025 (PAEG III) vizează accelerarea progreselor în vederea emancipării femeilor și a fetelor și protejarea rezultatelor obținute în ceea ce privește egalitatea de gen în cei 25 de ani de la adoptarea Declarației și a Platformei de acțiune de la Beijing”, potrivit unui comunicat de presă.

Planul de acțiune oferă UE un cadru de politică bazat pe cinci piloni de acțiune:

2) O viziune strategică comună și o cooperare strânsă cu statele membre și cu partenerii de la nivel multilateral, regional și național. PAEG III invită la elaborarea unei abordări comune pentru toți actorii UE la nivel de țară și la concentrarea pe anumite aspecte strategice. O analiză de gen aprofundată și o consultare strânsă cu statele membre, cu organizațiile societății civile, cu activiștii pentru drepturile femeilor și cu tinerii vor oferi o bază solidă pentru acțiuni pe teren.

3) PAEG III vizează accelerarea progreselor, axându-se pe principalele domenii tematice de colaborare, inclusiv pe combaterea violenței bazate pe gen și promovarea emancipării economice, sociale și politice a femeilor și a fetelor. Planul de acțiune pune un nou accent pe accesul universal la asistență medicală, pe sănătatea sexuală și reproductivă și drepturile aferente, pe egalitatea de gen în educație, precum și pe promovarea participării și a asumării unor roluri de lider în condiții de egalitate. Totodată, acesta integrează pe deplin cadrul de politici al UE privind femeile, pacea și securitatea și include perspectiva de gen în noi domenii de politică, precum tranziția către o economie verde și transformarea digitală.

4) Conducând prin puterea exemplului. Planul de acțiune îndeamnă Uniunea Europeană să conducă prin puterea exemplului, inclusiv prin lideri receptivi la dimensiunea de gen care să reprezinte în mod echilibrat ambele genuri la cele mai înalte niveluri politice și de conducere.

5) Măsurarea rezultatelor. PAEG III adoptă o nouă abordare în ceea ce privește monitorizarea, evaluarea și învățarea, punând mai mult accentul pe măsurarea rezultatelor. UE va institui un sistem de monitorizare cantitativ, calitativ și incluziv care să asigure un nivel mai ridicat de răspundere publică, precum și transparența și accesul la informații privind asistența pe care o acordă pentru egalitatea de gen în întreaga lume. Comisia, în cooperare cu SEAE, va monitoriza în fiecare an progresele înregistrate în punerea în aplicare a PAEG III.

„Un obiectiv-cheie al noului plan de acțiune este să contribuie la capacitarea femeilor, a fetelor și a tinerilor, astfel încât aceștia să își exercite pe deplin drepturile și să participe mai mult la viața politică, economică, socială și culturală. PAEG III sprijină cu fermitate participarea fetelor și a femeilor și asumarea de către acestea a unor roluri de lider, promovându-le, de exemplu, prin programe de guvernanță și reforme ale administrației publice.

PAEG III va promova o abordare transformatoare și intersecțională și va integra perspectiva de gen în toate politicile și acțiunile. Planul de acțiune vizează abordarea cauzelor structurale ale inegalității de gen și ale discriminării bazate pe gen, inclusiv prin implicarea activă a bărbaților și a băieților în combaterea rolurilor și a stereotipurilor de gen. În sfârșit, pentru a nu lăsa pe nimeni în urmă, planul de acțiune urmărește să abordeze toate dimensiunile intersecționale ale discriminării, acordând o atenție deosebită, de exemplu, femeilor cu handicap, femeilor migrante și discriminării pe criterii de vârstă sau orientare sexuală”, mai arată sursa citată.

Înaltul Reprezentant/vicepreședintele Comisiei Europene Josep Borrell a declarat: „Garantarea faptului că toată lumea beneficiază de aceleași drepturi sporește capacitățile societăților noastre și le face mai bogate și mai sigure. Este un adevăr care trece dincolo de principii sau obligații morale. Participarea femeilor și a fetelor și asumarea de către acestea a unor roluri de lider sunt esențiale pentru democrație, justiție, pace, securitate, prosperitate și o planetă mai verde. Prin acest nou plan de acțiune pentru egalitatea de gen, susținem realizarea de noi progrese într-un ritm mai accelerat în vederea garantării egalității de gen”.

Comisarul pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen, a declarat: „Un angajament mai puternic în ceea ce privește egalitatea de gen este esențial pentru o redresare globală durabilă în urma crizei provocate de pandemia de COVID-19 și pentru construirea unor societăți mai echitabile, mai favorabile incluziunii și mai prospere. Femeile și fetele sunt primele afectate de pandemie și trebuie să fie la cârma redresării. Suntem o Comisie sensibilă și receptivă la dimensiunea de gen și ne dorim să colaborăm mai strâns cu statele noastre membre și cu toți partenerii pentru a construi o lume care să asigure cu adevărat egalitatea de gen”.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
11.1 ° C
11.6 °
10 °
86 %
2.6kmh
0 %
sâm
22 °
Dum
25 °
lun
22 °
mar
22 °
mie
22 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii