CCR: Legea prin care se majorează pensiile este constituțională

CCR: Legea prin care se majorează pensiile este constituțională

Judecătorii Curții Constituţionale a României au analizat una dintre sesizările importante ale Guvernului. Și au decis… legea prin care se majorează cu 40% punctul de pensie este constituţională. Decizia vine însă în contextul în care Guvernul pregătește un nou proiect de buget pentru 2021, astfel că sunt minime șansele ca pensiile să crească cu 40%. O majorare cu 14% a pensiilor produce deja efecte.

Cea mai importată sesizare a Guvernului a fost astăzi pe masa judecătorilor de la Curtea Constituțională a României. Mai exact, cea cu privire la legile pentru aprobarea rectificării bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020. Aceasta prevedea, printre altele, creșterea pensiilor. După o serie de discuții, judecătorii au respins sesizarea Executivului cu privire la legea care prevede majorarea cu 40% a punctului de pensie, modificare făcută de social-democrați la rectificarea bugetului pe 2020. Mai mult decât atât, judecătorii au stabilit că actul normativ este constituțional.

Legea care prevede majorarea cu 40%, declarată constituțională de CCR va fi trimisă pentru promulgare președintelui Klaus Iohannis, care poate să o retrimită în Parlament pentru reexaminare. Numai că decizia CCR vine însă în contextul în care Guvernul pregătește un nou proiect de buget pentru 2021. Așa că este de așteptat ca noua majoritate din Parlament să anuleze creșterea cu 40% a pensiilor și să păstreze creșterea de 14% stabilită anul trecut de guvernul PNL.

Guvernul sesizase Curtea Constituţională la începutul lunii octombire a anului trecut, cu privire la rectificarea bugetară care prevede majorarea pensiilor cu 40%. Guvernanții au spus că parlamentarii au ignorat exigenţele de previzibilitate ale legii şi perspectivele evoluţiei situaţiei bugetului consolidat şi a economiei generale, cu consecinţa afectării principiului securităţii juridice. Totodată, Guvernul a arătat că parlamentarii nu au identificat sursele clare de finanţare a majorărilor propuse. Parlamentul a votat, pe 22 septembrie, majorarea pensiilor cu 40%, amendament susținut de PSD la legea rectificării bugetare.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
câțiva nori
26.1 ° C
26.2 °
26 °
61 %
2.1kmh
20 %
vin
37 °
sâm
38 °
Dum
39 °
lun
36 °
mar
31 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii