Marius Dunca (PSD): România nu își mai permite să „bifeze” încă o reformă a Educației care să fie aplicată parțial

Marius Dunca (PSD): România nu își mai permite să „bifeze” încă o reformă a Educației care să fie aplicată parțial

România nu își mai permite să „bifeze” încă o reformă a Educației care să fie aplicată parțial, ci are nevoie de un cadru legal care să respecte mai multe principii și să rezolve problemele acumulate în timp.

Multe dintre probleme sunt cunoscute și ridicate de mult timp, însă proiectul actual al Legii educației fie le ignoră pe unele dintre ele, fie propune soluții greu de aplicat pentru rezolvarea lor. De aceea este nevoie de o dezbatere sinceră și transparentă a legilor educației, iar PSD și-a asumat un astfel de demers, susține senatorul PSD Brașov, Marius Dunca, potrivit stiripesurse.ro.

„Ministerul Educației a pregătit un proiect al Legii educației, însă acesta necesită îmbunătățiri. Sindicatele din învățământ spun că este nevoie de modificări, inclusiv în ceea ce privește salarizarea. Părinții au și ei observații, iar elevii au așteptări. Specialiștii în educație consideră, de asemenea, că e nevoie de modificări. Fiecare punct de vedere trebuie ascultat, analizat și, dacă este cazul, transformat în amendament. Numai printr-o dezbatere reală vom putea avea o lege aplicabilă și acceptată de toate părțile. Este clar că este nevoie de un dialog autentic, nu de unul ”de formă” urmat de o aprobare ”pe repede înainte” a pachetului legislativ”, susține senatorul PSD Brașov Marius Dunca.

Totodată, în opinia senatorului Marius Dunca, reforma educației trebuie să țină cont și de realitățile din teren, iar în acest scop, în dezbatere sunt implicați și reprezentanții autorităților locale, care au responsabilitatea întreținerii, modernizării și dezvoltării infrastructurii școlare.

„Tot pentru o lege adaptată realităților din teren, vor fi implicați și experții în educație ai PSD din organizațiile județene. Avem astfel de specialiști și normal este ca expertiza lor să fie valorificată. Un exemplu în acest sens este Ariana Bucur, din județul Brașov, care are o experiență vastă în domeniu, ocupând inclusiv funcția de secretar de stat în Ministerul Educației. Altfel spus, pentru a pregăti o Lege a educației cât mai bună vom valorifica orice resursă”, a continuat Marius Dunca.

În viziunea PSD, noile legi ale educației trebuie să asigure acces egal și neîngrădit la educație pentru toți copiii și să prevină abandonul școlar. De asemenea, prin această reformă trebuie dezvoltat sistemul învățământului dual – care să permită absolvenților un acces cât mai bun pe piața forței de muncă -, dar și să asigure cadrul necesar susținerea elevilor români care studiază în afara granițelor și celor care se reîntorc acasă pentru o mai bună reintegrare.

Dezvoltarea sistemului after-school (pentru sprijinirea părinților care muncesc și generalizarea programului masă caldă și sănătoasă în școli), a rețelei de consilieri școlari și a cabinetelor de medicină școlară sunt alte priorități ale PSD în ceea ce privește reforma Educației.

Dezbaterile publice organizate de PSD se vor încheia la sfârșitul acestei luni, după care proiectul va intra în circuitul parlamentar.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
câțiva nori
16.5 ° C
19 °
15.5 °
46 %
3.1kmh
20 %
vin
15 °
sâm
13 °
Dum
14 °
lun
15 °
mar
6 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii