Iohannis, în conferință cu Maia Sandu: Statutul de candidat pentru aderarea la UE, o reușită istorică pe deplin meritată de Republica Moldova, la care am contribuit și noi

Iohannis, în conferință cu Maia Sandu: Statutul de candidat pentru aderarea la UE, o reușită istorică pe deplin meritată de Republica Moldova, la care am contribuit și noi

Președintele Klaus Iohannis a primit-o vineri, la Palatul Controceni, pe Maia Sandu, președinta Republici Moldova. La finalul discuțiilor, cei doi au susținut o conferință de presă comună. Cei doi au vorbit despre parcursul european al Republicii Moldova și despre sprijinul de care țara are nevoie pentru a depăși multiplele crize cu care se confruntă.

Relația noastră e cu atât mai importantă în contextul regional deosebit de dificil, context generat de răzaboiul de agresiune purtat de Rusia împotriva Ucrainei

Am felicitat-o pe dna președinte pentru obținerea de către R Moldova a statutului de candidat pentru aderarea la UE. E o reușită istorică pe deplin meritată, un adevărat moment de cotitură pentru R. Moldova. E o reușită pentru care și România a luptat deoarece și pentru noi acest rezultat a fost un obiectiv stratetic de politică externă.

Vă asigur dnă președinte că România va continua să sprijine R. Moldova prin toate pârghiile de care dispunem.

Drumul pe care Chișinăul îl are înainte pe calea integrării europene știm că nu e unul ușor. Parcurgerea acestor etape va duce, însă, la consolidarea statului de drept și la o societate prosperă intemeiată pe valorile democratice europene.

R. Molodva va trebui să îndeplinescă într-un orizont de timp cât mai apropiat obiectivele stabilite de Comisia Europeană. România va continua să vă fie alături”,a  declarat președintele României.

Iohannis, despre ajutorul pe care România îl acordă Republicii Moldova

„Platforma de sprijin pentru Republica Moldova, creată în aprilie la Berlin și lansată de către miniștrii de Externe român, german și francez, e un instrument care a reușit mobilizarea sprijinului european și internațional pentru Chișinău. Cea de-a doua conferință, desfășurată anul acesta la București, a avut rezultate substanțiale.

România a sprijinit activ și demersurile recente la nivel european de susținere a economiri R. Moldova în actualul context. Printre ele se numără măsurile pe linia liberalizării comerțului cu R. Moldova pentru o serie de produse sau acorduri de facilitare a transportului rutier de mărfuri

Am abordat și subiectul securității energetice a R. Moldova

R. Moldova e deosebit de vulnerabilă în accst domeniu, iar populația resimte deja șocurile creșterilor masive ale prețurilor la gaze și energie.

Am trecut în revistă evoluțiile pe subiect și opțiunile de sprijin în plan bilateral.

Am dsicutat despre rolul foarte imporrtant și potențilul gazoductului Iași Ungheni Chișinău ca elemente esențiale în arhitectura de securitate enegetică.

Pe lângă conectarea R. Moldova la rețeaua europeană de eneregie electrică în martie, interconectarea rețelelor de energie electrică din România și R. Moldova are o relevanță strategică evidentă și am convenit să facem pași decisivi în aceatstă direcție

Am salutat faptul că România se consolidează ca primul partener comercial al R.Moldova, fapt dovedit de creșterea consistentă a schimburilor comerciale.
Dna președinte, vă asigur că România va continua să se implice în acordarea și mobilizarea de asistență concretă pentru R. Moldova, pentru a depăși cât mai rapid crizele multiple cu care se confruntă și să transpună în practică eficient reformele ambițioase asumate de Chișinău

În ce privește acordul privind asistența finaciară nerambursabilă de 100 de milioane de euro, mă bucur să văd că implementarea a fost deja demarată prin 4 mari proiecte care vizează achiziția de autobuze școlare, investiții în infrastructură de apă și canalizare, în domeniul mass-media și în dotarea laboratoarelor școlare”, a mai declarat Iohannis.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ploaie puternică
14.1 ° C
14.9 °
11.1 °
76 %
4.5kmh
20 %
joi
18 °
vin
19 °
sâm
20 °
Dum
21 °
lun
16 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii