Ce s-a întâmplat cu cele 60 de doze distruse din Hunedoara?

Ce s-a întâmplat cu cele 60 de doze distruse din Hunedoara?

60 de doze cu vaccin împotriva COVID-19 au fost compromise, luni, la un centru de vaccinare din județul Hunedoara, din cauză că acestea au fost greșit plasate în congelator și nu într-un frigider. Conducerea Direcției de Sănătate Publică din Hunedoara dă vina pe asistenta comunitară care le-a manevrat. Însă aceasta a declarat, într-un interviu exclusiv pentru Metropola TV, că a acționat doar la indicațiile șefilor de sănătate publică.

Cele 10 flacoane au ajuns la Petroșani duminică, în jurul prânzului, iar asistenta comunitară care le-a preluat este acuzată de neglijență. După preluare, dozele cu vaccin au stat în congelator 18 ore.

Prin telefon: Ioan Sebastian Mezei, director DSP Hunedoara

„A fost o neglijență a unei asistente care a preluat vaccinul. Noi am livrat acolo vaccinul pentru ziua de ieri, că ieri am deschis centrul pentru etapa a II-a la Petroșani. Din păcate, în loc să păstreze lanțul de frig în frigider, a introdus cele 10 flacoane cu 60 de doze în congelator. Acestea au stat undeva la 18 ore la -19 grade și au fost compromise”

Prin urmare, dozele compromise au fost retrase, iar procesul de vaccinare a început cu câteva ore întârziere la Petroșani.

Prin telefon: Ioan Sebastian Mezei, director DSP Hunedoara

”A trebuit să le retragem și am livrat după aceea dozele necesare pentru vaccinare. Am început cu o întârziere de câteva ore vaccinarea acolo. Aseară s-au vaccinat și s-au terminat toate persoanele care au fost programate, deci lucrurile au intrat în normal”

Asistenta acuzată a fost exclusă din centrul de vaccinare, iar șeful DSP mai spune că va face și o sesizare către Primăria Vulcan, a cărei angajată este, pentru ca aceasta să fie sancționată.

Prin telefon: Ioan Sebastian Mezei, director DSP Hunedoara

„Noi vom face și o informare către primărie, astfel încât să se ia măsurile care se impun în astfel de situații. Ce măsuri s-ar putea lua? Primăria decide”

Directorul DSP Hunedoara mai susține că persoanele din centrul de vaccinare de la Petroșani au primit instructajul cuvenit, cu privire la modul în care vaccinurile trebuie depozitate și folosite.

Prin telefon: Ioan Sebastian Mezei, director DSP Hunedoara

”Lor li s-a făcut instructajul cu privire la felul în care trebuie ținute? Ba da, ba da. Noi am organizat foarte bine toate centrele. Am transmis inclusiv pe adresa de email personală a acestei doamne toată metodologia și absolut toate informațiile”
„Persoanele din centre au fost inclusiv la centrele din unitățile spitalicești, să vadă cum funcționează centrul, care sunt fluxurile… Deci au beneficiat de toate informațiile”
”Nu știm ce s-a întâmplat, a fost neatenție, asta e situația”

Totuși, primarul municipiului Vulcan sare în apărarea angajatei sale și susține că, de fapt, problema este mult mai gravă. Asistenta nu a avut parte de niciun instructaj legat de modul în care vaccinurile trebuie depozitate.

Prin telefon: CRISTIAN MERIȘANU, primarul municipiului Vulcan

”Lor li s-a făcut instructaj în ceea ce înseamnă vaccinarea efectivă, adică cum îl ia din frigider, îl pune în seringă și îl administrează oamenilor. Nu li s-a făcut instructaj pentru transportul acestora, pentru că nu era sarcina ei să facă transportul. Dar a fost rugată de coordonator să meargă să aștepte o mașină care vine de la Deva cu vaccin”

De aici, situația devine și mai gravă. Asistenta ar fi așteptat în drum, cu vaccinurile în brațe, vreme de o oră, pentru că nu era nimeni care să deschidă centrul de vaccinare.

Prin telefon: CRISTIAN MERIȘANU, primarul municipiului Vulcan

”A venit o mașină, le-a pus vaccinurile în brațe și timp de o oră nu a venit nimeni să le întrebe nimic, în fața școlii care nu era deschisă”
”Abia peste o oră a venit cineva cu cheia de la sala de sport, să deschidă, să depoziteze cele două asistente vaccinurile”
”Le-a dat vaccinurile și au plecat. Trebuiau să stea acolo, cu vaccinurile în mașină, în condițiile în care le-au adus, pentru că nimeni nu își pune întrebarea ce s-a întâmplat o oră cu ele, când au stat efectiv afară”

Mai mult, primarul Vulcanului acuză că întreaga campanie de vaccinare de la Petroșani funcționează cu multe semne de întrebare și că asistenta nu va fi sancționată.

Prin telefon: CRISTIAN MERIȘANU, primarul municipiului Vulcan

”Față de mine n-a făcut nimic. Ce a făcut ea în timpul liber, că i-au dat unii în brațe ceva și acum o acuză că nu a făcut ce trebuie cu ele. Nu știu, dar cine i le-a pus în brațe ar trebui să răspundă”
”Nu există niciun protocol nici măcar între ea și DSP, ca să ne înțelegem”
”Nu există o hârtie scrisă, un angajament, un contract, un… Nu știu… de voluntariat, de cum s-o chema ea”

Metropola TV a vorbit, în exclusivitate, cu asistenta acuzată că a distrus fără intenție dozele cu vaccin. Chiar dacă aceasta a fost de acord să își susțină punctul de vedere, nu a dorit să își facă public numele.

Prin telefon: Asistenta comunitară, acuzată că a compromis dozele cu vaccin

”Eu nu iau nicio decizie fără acordul superiorilor”
”Am stat o oră, de la ora unu până la ora două și ceva am stat cu vaccinurile în brațe, în poarta școlii!”
” Am sunat în toate părțile în disperare, să-mi deschidă cineva să intru în instituție”
”Am început să urlu în telefon: dom`le, dar vi se pare normal să stau cu vaccinurile în brațe?!? Păi, trebuia cineva să mă aștepte. Nu-i poliție, nu-i nimic!”
”Cei de la DSP care au venit și mi-au dat vaccinul mi-au zis că „nu are nimic, îl băgați în congelator, stați liniștită, că n-are nimica”

Asistenta comunitară mai povestește că nu a primit niciun document în care să fie stipulat modul în care ar trebui depozitate dozele cu vaccin. De la call center-ul DSP Hunedoara i s-ar fi recomandat să depoziteze flacoanele în congelator, pe care mai apoi să îl sigileze.

Prin telefon: Asistenta comunitară, acuzată că a compromis dozele cu vaccin

”Am vorbit la telefon cu cel de la call center din Deva. M-a întrebat câte grade, dacă am dispozitivele termometru și acel termoscaner care identifică dacă frigiderul a avut o problemă în perioada cât vaccinul a fost în priză. Nu existau! Am zis: dom`le, nu există în frigider aceste dispozitive! Ce fac? Pune în congelator și sigilează congelatorul. Eu am făcut cum mi s-o spus”
”După ce am închis frigiderul, la fel cum mi s-a spus, congelator și sigilat, l-am sigilat, am sunat doctorul și am spus: m-au sunat de la Deva, l-am sigilat tot, am lăsat poliția și am plecat. Deva a știut unde se află vaccinul”

Aceasta mai spune că lipseau materiale importante pentru desfășurarea în bune condiții a vaccinării și că inventarul acestora s-a făcut în stradă, întrucât centrul de vaccinare era închis.

Prin telefon: Asistenta comunitară, acuzată că a compromis dozele cu vaccin

”În stradă am făcut inventarul cu materialele necesare cu ce-mi dăduseră ei, unde lipseau cu desăvârșire: tensiometrul, pulsooximetrul, termoscaner, materiale prevăzute, cutii galbene… Lipseau cu desăvârșire”
”Nu poți să vii tu să mă acuzi, fără să vezi că de fapt și de drept tu m-ai lăsat în drum”
”Duminică era timpul meu liber. Nu a avut cine să se ducă să preia vaccinul și am fost sunată de coordonator să mă duc eu, dar eu tot ce am făcut, am făcut la indicațiile lor, că nu era treaba mea acolo”
”Și acum ei toți dau vina pe mine, că eu sunt vinovată. De ce? Că m-am oferit să le iau vaccinul din drum”

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
câțiva nori
10 ° C
10.1 °
9.9 °
81 %
4.6kmh
20 %
sâm
15 °
Dum
18 °
lun
17 °
mar
13 °
mie
21 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii