Criza din Educație pune rotativa pe hold. Ciucă: Am convenit ca, până la soluţionarea problemelor, să nu îmi depun mandatul şi să îmi asum în continuare responsabilitatea de premier. Ciolacu: O decizie corectă, pe care ne-o asumăm

Criza din Educație pune rotativa pe hold. Ciucă: Am convenit ca, până la soluţionarea problemelor, să nu îmi depun mandatul şi să îmi asum în continuare responsabilitatea de premier. Ciolacu: O decizie corectă, pe care ne-o asumăm

Acord în coaliție pe tema rotativei guvernamentale: schimbarea premierilor se amână până la momentul soluționării crizei din Educație și al finalizării grevei profesorilor.

Dialogul cu sindicatele din învățământ va continua, însă partenerii de coaliție au stabilit ca până la soluţionarea problemelor să nu îşi depună mandatul, iar Nicolae Ciucă să îşi asume în continuare responsabilitatea de premier.

Deciziile apar în contextul în care, vineri, era așteptat un anunţ al premierului Ciucă referitor la depunerea mandatului, pentru realizarea rotaţiei la guvernare, conform Protocolului PSD-PNL. Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, însă, joi, la Sibiu, că procedurile pentru rotativa guvernamentală ar trebui să înceapă în cursul zilei de vineri, dar doar dacă se încheie greva din Educaţie. ”Nu cred că se va face rotaţia în timpul unor negocieri”, spunea, joi, şeful statului.

În tot acest context, premierul Ciucă  a anunțat oficial că renunță deocamdată la depunerea mandatului.

„Astăzi ar fi trebuit să îmi depun mandatul, în condiţii în care situaţia se menţinea la un anumit echilibru. Ţinând cont de faptul că, aşa cum până acum, împreună cu dvs am găsit soluţii, aşa cum până acum nu am dat înapoi în faţa responsabilităţii, după discuţiile pe care le-am avut la nivelul coaliţiei am decis să continuăm dialogul cu sindicatele din învăţământ, am decis să menţinem acest dialog astefel încât să găsim soluţii pentru problemele îndreptăţite ale cadrelor didactice şi să facem în aşa fel încât pe baza înţelegerii şi raţiunii împreună cu dumnealor să găsim soluţii. (…) (…) În acest moment, făcând apel la raţiunea cadrelor didactice, nu ne putem asuma ca printr-o măsură unidirecţională să dezechilibrăm întreg sistemul şi întreg bugetul de stat. (…) Am convenit ca până la soluţionarea acestor probleme şi să îmi asum în continuare responsabilitatea funcţiei de premier şi în felul acesta să fie create toate condiţiile ca într-o perioadă cât mai scurtă să putem pune în continuare în aplicare planul de rocadă la nivelul coaliţiei”, a anunţat Nicolae Ionel Ciucă vineri dimineaţă.

Și preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat, în aceeași conferinţăde presă, că problemele ridicate de către angajaţii din educaţie sunt unele legitime, subliniind că, în programul de guvernare, învăţământul este o prioritate.

„Cred că este decizia corectă ca să nu intrăm în discuţii politice până în rezolvăm această grevă a profesorilor urmând, pe urmă, să găsim, tot împreună, calendarul cel mai bun pentru a se face rotaţia”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Și liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, în aceeași conferinţa de presă, că rostul guvernării este acela de a guverna pentru oameni, pentru societate, iar “actuala coaliţie acest lucru l-a făcut şi îl va face”.

”În această perioadă am avut multe incendii – cu o mână am stins incendiile, cu mâna cealaltă am construit, fiindcă acesta este rostul guvernării”, a subliniat Kelemen Hunor.

 

A.N.

 

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
20.4 ° C
21 °
18.9 °
52 %
3.6kmh
0 %
mie
20 °
joi
26 °
vin
24 °
sâm
25 °
Dum
26 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii