fbpx

Ministerul Justiţiei admite că există „diferenţe punctuale” între proiectele prezentate CE şi cele trimise la CSM

Ministerul Justiţiei admite că există „diferenţe punctuale” între proiectele prezentate CE şi cele trimise la CSM

Ministerul Justiţiei admite că există ”diferenţe punctuale” între proiectele legilor prezentate la consultările din luna mai cu Comisia Europeană şi cele puse în dezbatere publică pe 21 iulie şi trimise CSM pentru avizare, explicând că acest lucru se datorează faptului că au fost primite amendamente ulterioare în cadrul dezbaterilor publice.

„Parcursul unui proiect de lege de la stadiul de concept până la cel de lege este un proces cu multe etape, judecarea proiectelor la fiecare etapă ca fiind un produs finit este o eroare de principiu, mai ales dacă se face pe baza unor procese de intenţii”, transmite ministerul într-un comunicat de presă.

Replica Ministerului Justiţiei vine după ce asociaţii ale magistraţilor şi reprezentanţi ai societăţii civile au criticat dur proiectele legilor Justiţiei publicate pe 21 iulie.

Astfel, asociaţiile magistraţilor consideră că proiectele prezentate de minister sunt practic actualele legi în vigoare, cu unele modificări, fiind cu totul diferite faţă de variantele prezentate şi asumate în faţa Comisiei Europene. În opinia acestora, partenerii europeni „au fost înşelaţi fără niciun fel de reţinere într-un joc insidios şi interminabil”.

O altă critică se referea la faptul că proiectele menţin unele prevederi „nocive” din legile în vigoare: concursurile de promovare la Instanţa supremă nu au caracter meritocratic şi rămân sub controlul „total” al Secţiei pentru judecători a CSM, Inspecţia Judiciară este „minor cosmetizată”, rolul INM în numirea inspectorilor este înlăturat total, libertatea de exprimare a magistraţilor este „grav” afectată.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ploaie ușoară
23.7 ° C
24.9 °
22 °
66 %
0.5kmh
0 %
Dum
32 °
lun
31 °
mar
35 °
mie
36 °
joi
28 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii