Ministrul Sănătăţii: „Libertatea religioasă trebuie respectată. Aş vrea să schimbăm această denumire de certificat verde”

Ministrul Sănătăţii: „Libertatea religioasă trebuie respectată. Aş vrea să schimbăm această denumire de certificat verde”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că decizia privind introducerea obligativităţii certificatului COVID va fi una politică şi va trebui luată în urma unui mecanism „consultativ şi incluziv”, subliniind că libertatea religioasă reprezintă un element de bază în acest sens.

El a fost întrebat dacă în opinia sa obligativitatea „certificatului verde” se impune şi în cazul persoanelor care intră în lăcaşurile de cult.

„Libertatea religioasă trebuie respectată. Aş vrea să schimbăm această denumire de certificat verde. Este, de fapt, o rugăminte şi a Comisiei Europene, certificatul verde este destinat circulaţiei în spaţiul comunitar. Noi discutăm de un certificat COVID sau stop COVID, pe care-l adoptă fiecare stat membru în interior pentru a lua măsuri de combatere a pandemiei, deci de limitare a consecinţelor pandemiei. Cred că atunci când vom lua o decizie, care va fi până la urmă o decizie politică, ea trebuie luată în urma unui mecanism consultativ şi incluziv. Adică, nu trebuie să fie o decizie discreţionară, trebuie să fie o decizie care să fie cunoscută, înţeleasă şi respectată de toată lumea, iar libertatea religioasă reprezintă unul dintre elementele de bază. Nu putem discuta doar de faptul că există, dacă vreţi, acces la magazinele de strictă necesitate, noi credem că şi accesul la serviciile religioase trebuie să ţină cont de acest lucru”, a declarat Alexandru Rafila, joi, la finalul întâlnirii cu reprezentanţii cultelor religioase din România, unde a participat alături de premierul Nicolae Ciucă.

El a reluat mesajul premierului, potrivit căruia vaccinarea reprezintă o parte a soluţiei, o alta fiind reprezentată de comportament.

„Vă spunea domnul prim-ministru un lucru foarte important, vaccinarea este o parte a soluţiei. Dacă vom avea alături de noi cultele religioase, societatea în ansamblul ei, atunci şi cealaltă parte referitoare la comportamentul individual, responsabiliatea individuală, cred că poate fi modificat în aşa fel încât să limităm transmiterea”, a afirmat Rafila.

Întrebat dacă Legea privind certificatul COVID va fi adoptată până la Crăciun, el a precizat: „Asta depinde foarte mult de Parlament, dar, cu siguranţă, în această lună vom avea o decizie care să permită luarea unor măsuri”.

„Discutam zilele trecute despre o variantă care să permită introducerea sau chiar renunţarea la certificatul COVID în funcţie de anumiţi parametri epidemiologici măsurabili şi cunoscuţi din vreme de către toată lumea”, a declarat Rafila.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
18.7 ° C
20.1 °
17.8 °
50 %
4.1kmh
0 %
mar
18 °
mie
24 °
joi
22 °
vin
27 °
sâm
25 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii