Pe 26 martie este sărbătorit Soborul Arhanghelului Gavriil

Pe 26 martie este sărbătorit Soborul Arhanghelului Gavriil

În ziua ce urmează Bunei Vestiri, pe 26 martie, este sărbătorit Soborul Arhanghelului Gavriil – vestitorul tainelor divine, înger cinstit atât de creștini, cât și de mozaici și mahomedani.

Musulmanii cred că el i-ar fi dictat Coranul profetului Mahomed. Gavriil este cel care a vestit nașterea Fecioarei, a lui Ioan Botezătorul și a lui Iisus, iar tradiția creștină spune că tot el ar fi ridicat piatră de pe mormântul Domnului și a stat deasupra ei la ceasul Învierii.

Dumnezeu a hotărât ca Arhanghelul Gavriil să ia „chip văzut“, pentru numeroasele faceri de bine pe care le-a adus oamenilor. Preafrumosul și inveselitorul Arhanghel Gavriil, cum i se mai spune, s-a înfățișat separat Sfinților Părinți ai Fecioarei Maria, Ioachim și Ana.

Îngerul Domnului le-a spus că vor avea o fetiță care va purta numele de Maria, iar ea îl va naște pe Iisus, Mântuitorul lumii. Peste puțin timp, Ana a rămas însărcinată și a născut-o pe Maria. La rândul ei, Fecioara Maria a fost înștiințată de Gavriil că îl va naște pe Iisus (Buna Vestire). Mai târziu a vestit păstorilor că în Betleem s-a născut Mesia.

Tot el i-a poruncit Mariei să fugă în Egipt cu Pruncul și iarăși să se întoarcă in Nazaret. Gavriil a rostit primul numele lui Iisus și a auzit despre taină întrupării lui Hristos înaintea tuturor îngerilor.

Arhanghelul este considerat ocrotitorul fecioarelor, păzitorul pruncilor și purtătorul rugăciunilor fierbinți la Dumnezeu, ce aduce înapoi împlinirea cererilor. În credința populară, Arhanghelul Gavriil „ține ciuma de păr”, fiind, împreună cu Arhanghelul Mihail, păzitor al omului de la naștere până la moarte.

 

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer fragmentat
22.5 ° C
23.9 °
20.1 °
50 %
2.2kmh
75 %
sâm
23 °
Dum
22 °
lun
24 °
mar
22 °
mie
23 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii